Use Google to translate this website. We take no responsibility for the correctness of the translation. Therefore, check medical information carefully. Accept marketing cookies to use this feature and please refresh the page.
In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich razendsnel. Maar elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Dus jouw baby kan sneller of langzamer zijn. Maak je niet meteen zorgen. Heb je vragen en kunnen deze niet wachten tot we elkaar weer zien? Neem dan contact met ons op of kom naar het inloopspreekuur. Of kijk eens in je Groeigids, de Groeigids-app of op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.
Je kunt je baby helpen in de ontwikkeling door bijvoorbeeld veel te praten tegen je kindje. En door je baby een paar keer per dag op de buik te laten oefenen. Hierdoor worden de romp, de schouders en het bekken sterker. Die spieren heeft je baby straks nodig om te gaan zitten, kruipen en lopen. Blijf er wel altijd bij en laat je kind niet op de buik slapen.
Veel baby’s worden blij van rust en regelmaat. Tijdens het slapen verwerkt het wat het geleerd heeft. Omdat je baby zoveel nieuwe dingen ervaart en leert, vindt je baby het ook fijn als er dingen zijn die elke dag volgens hetzelfde patroon gaan; regelmaat.
Je baby laat met het lijf aan jou zien hoe het zich voelt en wat het van je nodig heeft. Kijk dus goed naar je kindje, zodat je het steeds beter gaat begrijpen. Je kunt dan goed reageren op wat het nodig heeft. Geef je baby ook liefde en maak contact. Contact kun je al vanaf de eerste dag op verschillende manieren maken; door te reageren op wat je baby doet, te praten en te knuffelen. Zo kunnen jullie aan elkaar gehecht raken en een goede band opbouwen. Dit gaat niet vanzelf. Heb je hier vragen over, lukt het niet zo goed of voel je je zelf niet fijn? Bespreek het met iemand bij wie je je op je gemakt voelt, of met de kraamzorg, verloskundige, huisarts of op het consultatiebureau.
Je kunt je baby helpen in de ontwikkeling door veel tegen en met je baby te blijven praten. Blijf je baby meerdere keren per dag op de buik leggen. Laat je baby alleen zitten tijdens de maaltijd, tot je baby zelf kan gaan zitten (vanuit buikligging). Ook help je je baby door zelf (ook) te laten oefenen met eten en te oefenen met drinken uit een beker.
Vaak ga je in deze fase aan de slag met het slaapritme en met slapen op de eigen kamer. Ook hierin is regelmaat belangrijk voor je baby. Je baby leert in deze periode vaste voeding eten. Heel goed voor de smaakontwikkeling en de mondmotoriek van je baby. Maar, je baby weet nog niet wat wel en niet eetbaar is en stopt alles in de mond. Zorg er daarom voor dat je baby geen gevaarlijke dingen in de mond kan stoppen. Ook kun je al wat gaan oefenen met drinken uit een gewone beker, in plaats van uit de fles of borst. En als het eerste tandje doorkomt, start je gelijk met tandenpoetsen. Je hebt misschien ook gemerkt dat je baby graag meekijkt op schermen die je gebruikt. Het is goed om al zo vroeg mogelijk bewust om te gaan met mediagebruik van je baby, lees hier verder over mediaopvoeding. Bekijk ook de Mediadiamant.
Je kent je baby inmiddels een stuk beter. Je ziet waarschijnlijk best goed aan je baby hoe het zich voelt en wat het nodig heeft. Blijf hier goed en vlot op reageren. Geef je baby ook liefde, veiligheid en maak contact. Zo kunnen jullie aan elkaar gehecht raken en een goede band opbouwen. Heb je hier vragen over, lukt het niet zo goed of voel je je zelf niet fijn? Bespreek het met iemand bij wie je je op je gemakt voelt, met de huisarts of op het consultatiebureau.
Je baby kan steeds meer en gaat vaak in deze fase ‘op avontuur’ in je huis. Dit betekent dat je baby van nog geen jaar bijvoorbeeld zomaar de trap op kan kruipen (ook als het nog niet kan lopen), aan het tafelkleed kan trekken of bij je kopje thee op de salontafel kan. Veiligheid is daarom heel belangrijk. Check met de checklist in deze folder of jouw huis kruipveilig is. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je baby graag meekijkt op schermen die je gebruikt. Het is goed om al zo vroeg mogelijk bewust om te gaan met mediagebruik van je baby, lees hier verder over mediaopvoeding. Bekijk ook de Mediadiamant.
Je baby kan gaan dromen en tussendoor wakker worden. Stel je baby gerust in het eigen bedje en probeer het naar bed brengen altijd op dezelfde manier te doen. Je baby gaat in deze periode meer vaste voeding eten en drinkt steeds minder melk. Geef je baby water te drinken, zodat het daar aan kan wennen en genoeg drinkt. Rond een jaar kan je baby mee-eten met de rest van het gezin. Blijf wel opletten dat je gezonde voeding en weinig zout blijft geven. En als het eerste tandje doorkomt, start je gelijk met tandenpoetsen.
Je kent je baby inmiddels best goed. Als jij steeds hetzelfde reageert in bepaalde situaties, gaat je baby dit herkennen. Dat biedt vertrouwen. Je baby gaat dan op dezelfde reactie rekenen en dat geeft veiligheid. Blijf daarom zoveel mogelijk hetzelfde, voorspelbaar en vlot reageren. Geef je baby ook liefde, veiligheid en maak contact. Zo kunnen jullie aan elkaar gehecht raken en een goede band opbouwen. Heb je hier vragen over, lukt het niet zo goed of voel je je zelf niet fijn? Bespreek het met iemand bij wie je je op je gemakt voelt, met de huisarts of op het consultatiebureau.
Je kunt je baby helpen in de ontwikkeling door het met verschillend speelgoed te laten spelen. Bijvoorbeeld speelgoed waarmee gegooid of gerold kan worden, vormen die ergens in passen, stapelspeelgoed en speelgoed waar je mee of achter kunt lopen. Je baby wil de wereld gaan ontdekken en speelt daarom ook graag met alledaagse voorwerpen (zoals een bakje uit de keuken). Blijf veel tegen en met je baby praten en geef je baby de ruimte om z’n omgeving veilig te ontdekken. Laat je baby oefenen met zelf eten en drinken uit een beker.
Jonge kinderen zijn van zichzelf vaak erg actief en willen van alles ontdekken. Dat is mooi, want bewegen heeft een positieve invloed op de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling. Geef je baby de ruimte om veel te bewegen. Laat je baby meerdere keren per dag op verschillende manieren bewegen. Bijvoorbeeld door het op de buik te leggen of met je baby op de grond te spelen. Je kunt thuis ook allerlei leuke beweegspelletjes doen met je baby. Volg de introductieles babymassage of ga eens Teddybeerzwemmen. Lees hier verder over het beweegadvies voor baby’s.
Vlak na de geboorte wordt je baby gewogen. Vaak daalt het gewicht van je baby in de eerste dagen. Dat is geen probleem. Aan het einde van de kraamtijd is het weer terug op het oude gewicht. Daarna groeit het verder. Gebruik een groeidiagram om de groei van je kind te volgen. De middelste lijn in een groeidiagram geeft de gemiddelde lengte of het gemiddelde gewicht van kinderen van een bepaalde leeftijd aan. De buitenste lijnen geven het bereik aan waarbinnen het grootste deel van de kinderen zit. Er bestaan verschillende soorten groeidiagrammen. Op TNO.nl en in de GroeiGids app vind je de diagrammen die gebaseerd zijn op alle kinderen in Nederland.