Veelgestelde vragen – gedrag en ontwikkeling

De hoofdomtrek van een baby wordt gemeten door een professional bij het consultatiebureau van het CJG

Vragen over gedrag en ontwikkeling

 1. Hoe ga ik om met lastig gedrag?

  Hoe ga ik om met lastig gedrag?

  Kinderen zijn vanaf de geboorte bezig met het ontdekken van de wereld. Eigenlijk begint het opvoeden van je kind al vanaf het moment dat het geboren is. Lees wat er belangrijk is bij opvoeden. Opvoeden kan extra uitdagend zijn tijdens de peuterpuberteit en tijdens de puberteit.

  Als jij net ouder bent geworden, is het logisch dat je nog erg moet wennen. Het is in ieder geval belangrijk om als ouder ook goed voor jezelf te zorgen. Doe ook regelmatig iets leuks met het hele gezin.

  Soms is het fijn om met iemand over het gedrag van je kind te praten. Of als iemand je helpt. Je kunt contact met ons opnemen of met het Opvoedsteunpunt van het CJG. Ook kan je een cursus volgen.

 2. Hoe weet ik of mijn kind zich goed ontwikkelt?

  Hoe weet ik of mijn kind zich goed ontwikkelt?

  Ontwikkelen doet ieder kind op zijn eigen tempo en eigen manier, en op verschillende vlakken. Op het consultatiebureau kijkt de jeugdverpleegkundige of jeugdarts samen met jou naar de ontwikkeling van je kind.

  Om een beetje een idee te krijgen van de ontwikkeling van je kind, kun je filmpjes kijken en erover lezen:

  Heb je vragen over de ontwikkeling van je kind? Of maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.

 3. Hoe kan ik mijn kind helpen in de ontwikkeling?

  Hoe kan ik mijn kind helpen in de ontwikkeling?

  Je kunt als ouders veel doen om je kind te helpen zich te ontwikkelen. Door veel te spelen met je baby help je de ontwikkeling. Verder kan je jouw jonge kind helpen om te leren praten door veel voor te lezen.

  Is je baby ongeveer 3 maanden oud? Dan krijg je van de gemeente een speciale waardebon voor een boekstartkoffertje. Ga met de waardebon naar een bibliotheek bij jou in de buurt. Bij de Haagse bibliotheken kun je voor je kind gratis boeken lenen. En er worden activiteiten georganiseerd door Boekstart, gericht op taalontwikkeling voor peuters.

 4. Is de stand van de benen of voeten van mijn kind normaal?

  Is de stand van de benen of voeten van mijn kind normaal?

  Als je kind groeit, verandert de stand van de benen. Veel kinderen hebben tussen 0 en 2 jaar O-benen. Tussen 2 en 7 jaar hebben veel kinderen X-benen. Boven de 7 jaar hebben ze vaak een vrijwel rechte benen.

  Illustratie van de veranderende stand van de benen bij opgroeiende kinderenBron: NCJ

  Ook hebben kinderen vaak platvoeten en lopen ze met de voetjes naar binnen. Meestal hebben kinderen daar zelf geen last van en gaat over als ze ouder worden. Heeft je kind pijn in benen of voeten? Of zie je meer verschillen tussen de benen/voeten? Maak dan een afspraak bij de huisarts of neem contact met ons op.

  Kijk hier voor meer informatie en filmpjes over lopen, benen en voeten.

   

 5. Voorkeurshouding

  Voorkeurshouding

  Sommige baby’s vinden het fijn om met het hoofd steeds dezelfde kant op te liggen. Dit noemen we een voorkeurshouding. Doordat de schedel nog vrij zacht is, kan het hoofdje daardoor aan één kant plat worden. Om dit te voorkomen kun je een aantal dingen doen:

  • Leg je baby een paar keer per dag op de buik om te oefenen met het optillen van het hoofdje.
  • Zorg dat je per voeding van kant wisselt.
  • Leg je baby het ene slaapje met het hoofdje naar links en het volgende slaapje met het hoofdje naar rechts.

  Je kunt dit filmpje bekijken over een voorkeurshouding.

  Heeft je baby al een voorkeurshouding? Of maak je je zorgen of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

 6. Hoe werkt peuteropvang of de voorschool?

  Hoe werkt peuteropvang of de voorschool?

  De voorschool is een plek in de buurt voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Hier kunnen ze nieuwe dingen leren, knutselen en buiten spelen. Ze krijgen extra aandacht om de Nederlandse taal goed te leren en om samen te spelen. Zo wordt de stap naar de basisschool makkelijker.

  Peuters kunnen naar zo’n voorschool als de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het CJG dit nodig vindt. Voor een groot deel van de Haagse peuters is de voorschool in dit geval gratis.

  De voorschool is bijvoorbeeld bij de kinderopvang, basisschool of peuterspeelzaal. Bekijk hier waar de locatie bij jou in de buurt is.

  Heb je nog vragen over de peuteropvang of over de extra uren (“verwijzing”)? Neem dan contact met ons op.

 7. Wanneer en hoe start ik met zindelijkheidstraining?

  Wanneer en hoe start ik met zindelijkheidstraining?

  De meeste kinderen krijgen interesse in zindelijkheid tussen 2 en 3 jaar. Ze willen dan in de luier kijken, volgen je naar het toilet, of geven aan dat ze een vieze luier hebben. Het wordt dan tijd om te beginnen met zindelijkheidstraining. Kies een moment waarop je tijd hebt om hiermee aan de slag te gaan. Je kunt beginnen met oefenmomenten om op het potje of toilet zitten. Gebruik bij het toilet en brilverkleiner en een opstapje voor de voeten. Maak het een ontspannen en gezellig moment door bijvoorbeeld een boekje te lezen. Je kind hoeft niet te plassen met een oefenmoment. Lukt het, geef dan groot applaus. Lukt het niet? Dan probeer je het op een ander moment weer. Lukt het steeds vaker? Dan kun je tussen de oefenmomenten een broekje aandoen in plaats van een luier.

  Bekijk dit filmpje over zindelijkheidstraining, of lees hier meer over zindelijkheid worden.

  Lukt de zindelijkheidstraining thuis niet goed? Of heb je vragen over zindelijkheid of zindelijkheidstraining? Neem dan contact met ons op.

 8. Hoe ga ik om met media (televisie/telefoon/tablet) bij mijn kind?

  Hoe ga ik om met media (televisie/telefoon/tablet) bij mijn kind?

  Veel kinderen vinden televisie kijken of spelen met de telefoon of tablet leuk. Maar andere activiteiten zijn veel belangrijker voor de ontwikkeling van je kind. Zoals fantasiespel, buitenspelen, bouwen en samen praten of voorlezen. Probeer zo weinig mogelijk beeldschermen te gebruiken tot je kind twee jaar is. Wil je toch media gebruiken voor je baby? Doe het dan maximaal 5-10 minuten en niet voor het slapen.

  Is je kind wat ouder (2 tot 5 jaar)? Dan kun je op een vast moment een aantal minuten schermtijd inplannen in de dag. Kijk dan samen naar de media en praat over wat je ziet.

 9. Mijn kind is eenkennig. Kan ik daar iets aan doen?

  Mijn kind is eenkennig. Kan ik daar iets aan doen?

  Als jouw kind 6 à 7 maanden is kan het onderscheid maken tussen bekende en onbekende mensen. Het is een mijlpaal in de ontwikkeling, maar kan er ook voor zorgen dat het kind eenkennig wordt. Dit betekent dat het zich maar bij één of twee opvoeders fijn voelt. Op anderen wordt angstig gereageerd.

  Door je kind regelmatig in contact te brengen met anderen, leert je kind om met onbekenden om te gaan, en zich bij hen op zijn gemak te voelen. Vindt jouw kindje het vervelend om bij anderen te zijn? Geeft het dan even de tijd om aan iemand te wennen. Lees hier meer tips voor het omgaan met eenkennigheid.

 10. Handige websites over gedrag en ontwikkeling

  Handige websites over gedrag en ontwikkeling

  Staat je vraag er niet bij? Of zoek je meer informatie over gedrag en ontwikkeling? Kijk dan eens op deze websites:

  Ontwikkeling per leeftijdscategorie
  Toolbox mediaopvoeding NJi
  Risicovol spelen