Gevoelens van lust en liefde zijn ingewikkeld. Misschien heeft iedereen het om je heen over zoenen en seks, maar ben jij daar nog helemaal niet klaar voor. Misschien val je op hetzelfde geslacht. Of misschien wil jij wel seks, maar weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken. Weet dat het niet gek is om vragen te hebben over dit onderwerp. Die vragen kun je natuurlijk aan je ouders stellen. Maar dat kan ook eng zijn. Wil jij je vraag stellen aan iemand die je niet kent? Ga dan naar Jouw GGD. Via de chat stel jij je vraag en helpt een verpleegkundige je zo goed mogelijk. Je vraag wordt nooit met anderen gedeeld. Dus jouw ouders of vrienden horen hier nooit over.
Een voorbehoedmiddel gebruik je tijdens de seks. Hierdoor zorg je dat je geen seksueel overdraagbare aandoening (soa) krijgt. En je zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt of een meisje niet zwanger maakt. Een voorbehoedmiddel gebruiken is dus erg belangrijk! Vaak gebruiken mensen een condoom. Dat is een elastisch hoesje voor om de penis. Als een jongen klaarkomt, komt het sperma in het condoom. Daardoor ben je beschermd tegen soa én zwangerschap. Condooms kan je bijvoorbeeld bij de drogist kopen.
Een ander voorbehoedmiddel dat vaak wordt gebruikt, is de anticonceptiepil. Dit is een pil die het meisje moet slikken. Als je de pil goed slikt, kan je niet zwanger worden. Maar de anticonceptiepil beschermt niet tegen soa! Lees meer over veilige seks.
Veel jongeren krijgen interesse in seks. Misschien twijfel je over jouw geaardheid. Dat kan bijvoorbeeld als jij iemand leuk vindt van hetzelfde geslacht. Of misschien voel jij je helemaal niet aangetrokken tot iemand. Op de website van Sense kan je hier meer over lezen. Of kijk eens op de website van het COC of van Seggsy.
Als je geboren wordt, wordt je geslacht bepaald. Je bent een jongen of een meisje. Hierbij wordt gekeken naar je lichaam. Je hebt ook een gender. Dit gaat over hoe je je voelt: voel je je een jongen, een meisje, of allebei (niet)? Lees er meer over op de website van Transvisie. Je kunt er ook deelnemen aan online jongerenbijeenkomsten.
Als je wilt zoenen of seks wilt hebben met elkaar, is het belangrijk dat jullie je hier allebei prettig bij voelen. Het gaat om consent: toestemming hebben van de ander. Anders is er sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook online heb je het waarschijnlijk wel eens over seks, bijvoorbeeld in een app gesprek. Maar wat doe je als iemand dat gesprek met jou wil verspreiden? Of bijvoorbeeld een foto van jou online wil zetten? Kijk voor tips op de website van Help wanted.
Bekijk ook eens de informatie van de GGD over seksualiteit. Of kijk op de website van Seggsy.