Alcohol, roken, drugs en gamen

Jongeren met alcohol en drugs

Alcohol

Alcohol heeft invloed op je lichaam en geest. Drank maakt je losser en minder verlegen. Maar alcohol is niet gezond voor je lichaam. En tijdens de groei is het extra ongezond. Je botten en spieren groeien snel. Alcohol verstoort dit. Dat betekent dat je door het drinken van te veel alcohol minder goed groeit. Ook werkt je geheugen na een avond drinken slechter. Het wordt moeilijker om je aandacht bij school of werk te houden. Lees meer over alcohol op de website van Jouw GGD.

Roken en vapen

Bij het roken van tabak krijg je schadelijke stoffen in je lichaam. Bijvoorbeeld nicotine, teer en koolmonoxide. Waarschijnlijk weet je dat je hier longkanker van kunt krijgen. Maar roken en vapen hebben meer gevolgen. Je kan bijvoorbeeld gaan hoesten of sneller buiten adem zijn. Ook kan je er een slechte huid van krijgen en je minder goed concentreren. Misschien ben je er wel benieuwd naar hoe het is om te roken of te vapen. Maar het is beter om dit nooit te proberen! Meer dan de helft van de jongeren die ermee begint, raakt namelijk verslaafd.
Rook of vape jij al maar wil je graag stoppen? Daar kan de Quiddy app bij helpen. Deze app koppelt je aan iemand van je eigen leeftijd die ook wil stoppen met roken. Steun elkaar en stop met roken!

Lees meer over roken op de website van Jouw GGD of van het NJi.

Drugs

Drugs hebben invloed op je gedrag, gevoel, denken en stemming. Drugsgebruik is niet goed voor je lichaam. Je merkt bijvoorbeeld minder snel dat je moe bent, honger of pijn hebt. Daardoor kan je uitgeput raken. Ook word je sneller ziek. Het verschilt per drugs wat het met je doet. Op drugsinfo en drugskompas vind je meer informatie over de verschillende drugs.

Bekijk ook eens de informatie van de GGD over deze onderwerpen.

Gamen

Gamen is voor veel mensen een leuke hobby. Maar soms leidt veel gamen tot problemen. Denk je dat jij problemen hebt met gamen? Kijk dan op de website van het Trimbos instituut.

Heb je vragen over dit onderwerp? Of maak jij je zorgen?

Bespreek het tijdens de gezondheidscheck Chat via Jouw GGD opent in nieuw tabblad Bel of mail ons!