Ontwikkeling

Peuter haalt een boekje uit een boekenkast om te lezen

Een peuter ontwikkelt zich razendsnel. Maar elk kind heeft zijn eigen tempo. Dus jouw peuter kan sneller of langzamer zijn. Maak je niet meteen zorgen. Heb je vragen en kunnen deze niet wachten tot we elkaar weer zien? Neem dan contact met ons op of kom naar het inloopspreekuur. Of kijk eens in je Groeigids, de Groeigids-app of op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.

 1. Ontwikkeling peuter 1-2 jaar

  Ontwikkeling peuter 1-2 jaar

  Ontwikkeling van het kind

  • Eén keer overdag en 12 uur per nacht slapen.
  • Mee eten met het gezin.
  • Drinken uit een beker.
  • Brabbelen, drie nieuwe woorden per dag.
  • Je peuter krijgt interesse in zindelijkheid.
  • Eigen wil, uitproberen wat het wel en niet mag doen. Wil ook zelf doen, steeds meer ik-besef.
  • Nadoen van gedrag, interesse in andere kinderen (naast elkaar spelen).

  Wat heeft je kind nodig?

  Zorgen voor taalontwikkeling door voorlezen en veel praten. Duidelijkheid in wat wel en niet mag. Bekijk ook de Mediadiamant.

  Aandachtspunten voor jou als ouder/opvoeder

  Praat veel met je kind en maak gebruik van (activiteiten in) de bibliotheek. Vertel je kind wat wel/niet mag en geef er ook uitleg bij.

  Leren praten

  Als je peuter ongeveer 1 jaar oud is, zal het een eerste woordje zeggen. Bijvoorbeeld ‘papa’ of ‘mama’. Het kan helpen als je veel tegen je peuter praat. Hierdoor leert hij hoe je woorden uitspreekt. Vertel bijvoorbeeld wat je aan het doen bent. En praat over wat je kind ziet, hoort en proeft. Ook kan je simpele vragen stellen aan je peuter. Bijvoorbeeld ‘Waar is de neus van de pop?’.

  Peuterpuberteit

  Is je peuter ongeveer 18 maanden? Dan wil het de wereld gaan ontdekken. Ze merken dat ze een eigen persoon zijn en willen weten waar de grenzen liggen. Ook willen peuters graag zoveel mogelijk zelf doen. Maar dat is nog moeilijk. En als het dan niet lukt, raakt je peuter gefrustreerd. Dat kan hij laten zien met driftbuien. Het is voor ouders vaak moeilijk om met dit gedrag om te gaan. Maar het gedrag is wel normaal. Lees meer over de peuterpuberteit en hoe je hiermee om kunt gaan.

  Zindelijk worden

  Peuters krijgen interesse in zindelijkheid. Wanneer dit precies gebeurt, is per peuter verschillend. De meeste kinderen krijgen interesse in zindelijkheid als zij tussen de 2 en 3 jaar zijn. Krijgt jouw kind nu al interesse in zindelijkheid? Dan kun je proberen met het leren van poepen en plassen op een potje. Wees nog niet te streng!

 2. Ontwikkeling peuter 2-3 jaar

  Ontwikkeling peuter 2-3 jaar

  Ontwikkeling van het kind

  Wat heeft je kind nodig?

  Duidelijke grenzen, maar ook dat je vertrouwen en veiligheid biedt.

  Aandachtspunten voor jou als ouder/opvoeder

  De peuterpuberteit en driftbuien maken je als ouder wel eens onzeker. Praat erover en probeer met je partner/mede-opvoeder op één lijn te zitten over de opvoeding. Negeer negatief gedrag en zeg wat positief gedrag is. Bekijk ook de Mediadiamant.

  Zindelijk worden

  Peuters krijgen interesse in zindelijkheid. Wanneer dit precies gebeurt, is per peuter verschillend. De meeste kinderen krijgen interesse in zindelijkheid als zij tussen de 2 en 3 jaar zijn. Rond de 3 jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk. Je kunt proberen met poepen en plassen op een potje.

 3. Ontwikkeling peuter 3-4 jaar

  Ontwikkeling peuter 3-4 jaar

  Ontwikkeling van het kind

  • Alleen ’s nachts slapen.
  • Eigen lichaam ontdekken.
  • Ook interesse in lichaam van anderen.
  • ‘Waarom’-vragen stellen, nieuwsgierig.
  • Geen gevaar zien.
  • Grote fantasie.
  • Peuterangsten.
  • Bewustwording van gevoelens van anderen.

  Wat heeft je kind nodig?

  Ruimte om steeds meer zelf te doen, zoals bijvoorbeeld zelf aankleden. Aandacht voor de gevoelens van angst of boosheid.

  Aandachtspunten voor jou als ouder/opvoeder

  Laat je peuter steeds meer zelf doen. Geef complimenten, maar let ook goed op. Probeer te ontdekken waar angst of boosheid vandaan komt en praat over deze gevoelens. Bekijk ook de Mediadiamant.

 4. Groei van je peuter (1-3 jaar)

  Groei van je peuter (1-3 jaar)

  Gebruik een groeidiagram om de groei van je kind te volgen. De middelste lijn in een groeidiagram geeft de gemiddelde lengte of gewicht van kinderen aan. De buitenste lijnen geven aan waarbinnen het grootste deel van de kinderen zit. Er bestaan verschillende soorten groeidiagrammen. Op TNO.nl en in de GroeiGids app vind je de diagrammen die gebaseerd zijn op alle kinderen in Nederland.