Jouw gezin

Jongen met mobieltje in de hand leunt tegen zijn fiets en heeft en capuchon op

Is jouw kind een tiener? Dan ben je als ouder bezig met grenzen stellen, betrokken blijven en je kind de ruimte geven om dingen te proberen en fouten te maken. Door een goede relatie met je kind op te bouwen weet je wat je kind bezighoudt. En waar het jouw hulp kan gebruiken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je kind een zelfstandige volwassene wordt. Je kunt altijd gebruikmaken van professioneel advies. Bijvoorbeeld over mediagebruik, omgaan met geld of over drank, drugs en roken.

Zorgen over geld

Een kind verzorgen kost veel geld. Zorgen rondom financiën hebben vaak invloed op het gezin. Bij het CJG kunnen wij problemen met geld niet meteen oplossen. Maar we kunnen je wel doorsturen naar andere organisaties, bijvoorbeeld:

  • Helpdesk Geldzaken: stel je vragen over geldzaken bij deze helpdesk.
  • Gemeente Den Haag: mensen met een laag inkomen kunnen gebruikmaken van Ooievaarsregelingen. Bijvoorbeeld voor de gratis voorschool of voor een gratis identiteitskaart voor jongeren.
  • Leergeld Den Haag: ouders van kinderen van 4 t/m 17 jaar kunnen hier verschillende dingen aanvragen, zoals een schoolspullenpas, een winterkledingpas, een fiets of een computer.
  • Sociale Kaart: kijk op deze website voor andere organisaties die kunnen helpen.

Scheiding

Besluiten je partner en jij te gaan scheiden? Dan heeft dat invloed op iedereen, ook op je kind. Maar je kunt je kind er wel zo goed mogelijk doorheen helpen. Lees bijvoorbeeld onze 10 tips om je kind te helpen tijdens de scheiding. Of kijk op de website van Kenniscentrum Kind en Scheiding. Wil je leren van de ervaring van anderen? Kijk dan op de website van Family Factory.

Eigen Toekomst Plan

Als ouder wil je het beste voor jouw gezin. Jouw kinderen moeten veilig en gezond opgroeien. Soms is dat lastig. Dan is het prettig om met een van onze medewerkers te praten. Uit dit gesprek kan blijken dat je met de hulp van buren, vrienden of familie het probleem kan oplossen. Samen maken jullie een Eigen Toekomst Plan.

Jeugdhulp

Soms gaat het niet goed thuis en is de hulp van vrienden of familie niet genoeg. Dan is het prettig om met een professional te praten. In Den Haag wordt de jeugdhulp verzorgd door Kracht en rondomJou. Kijk op Jeugdhulp Den Haag bij welke organisatie jij terecht kunt.

Verlies en rouw

Als een familielid, ouder of een kind overlijdt, is dat heel heftig. Voor jezelf als ouder of partner, maar zeker ook voor je kind. Kinderen gaan anders met de dood om dan volwassenen. Wat de dood voor hen betekent hangt af van hun leeftijd en ontwikkeling.

Weerbaarheid tegen groepsdruk

Pubers moeten leren een goede keuzes te maken. Zo kunnen ze omgaan met de druk uit een groep. Je kunt kinderen helpen om weerbaar te zijn. Dat leren ze als ze:

  • thuis hun woordje mogen doen;
  • jou met argumenten mogen bestoken;
  • jou tegen mogen spreken.

Word niet boos maar toon waardering voor hun eigen gedachten en meningen. Dit stimuleert het zelfvertrouwen.

Heb je nog vragen over een onderwerp? Neem dan contact met ons op.