Veelgestelde vragen – het gezin

Vader is met een zoon op schoot en een jongetje ernaast aan het voorlezen in de bibliotheek

Vragen over het gezin

 1. Ik wil graag lezen over ouderschap. Waar vind ik informatie?

  Ik wil graag lezen over ouderschap. Waar vind ik informatie?

  Iedere ouder is anders en ieder gezin is anders. Toch zijn er thema’s die bij veel ouders spelen. Lees meer over thema’s rondom het opvoeden en ouderschap.

 2. Ik heb zorgen of vragen over mijn kinderen en geweld. Wat moet ik doen?

  Ik heb zorgen of vragen over mijn kinderen en geweld. Wat moet ik doen?

  Is er veel spanning of ruzie bij jou thuis? Of wordt er iemand geslagen? Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt. Bekijk de tips, lees waar je naartoe kunt voor hulp en bedenk je dat je er niet alleen voor staat.

  Kinderen lijden erg onder huiselijk geweld. Heb je hier vragen of zorgen over? Praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Zoals je huisarts, ouders, broer of zus, een goede vriend(in) of de buurvrouw. Je kunt ook bellen met Veilig Thuis (0800 2000) of contact met ons opnemen.

 3. Ik maak me zorgen over geld, waar kan ik terecht?

  Ik maak me zorgen over geld, waar kan ik terecht?

  Voor vragen over geld en schulden kun je terecht bij de helpdesk Geldzaken. Hier kun je informatie krijgen over:

  • hoe je inzicht kunt krijgen in je geldzaken;
  • hoe je geld kunt besparen;
  • hoe je toeslagen kunt aanvragen;
  • hoe je schulden kunt aflossen.

  Heb je schulden of betalingsachterstanden waar je zelf niet meer uitkomt? Kijk kan op de website van de gemeente over hulp bij schulden. Je kunt met vragen over geld ook binnenlopen of een afspraak maken bij een Servicepunt XL van de gemeente.

 4. Wij gaan scheiden, wat betekent dat voor de kinderen?

  Wij gaan scheiden, wat betekent dat voor de kinderen?

  Als je uit elkaar gaat, blijf je samen de ouders van jullie kinderen. Een scheiding heeft veel invloed op kinderen. Het roept vaak veel vragen op. Vertel jullie kind op een goede manier dat jullie gaan scheiden.

  Soms geeft een scheiding heel veel problemen. Door de erge ruzies vergeten ouders het geluk van hun kinderen. Dit heet een complexe scheiding of een vechtscheiding. Als ouders veel ruzie maken zijn de gevolgen van een scheiding ernstiger voor de kinderen. Op de website van Kenniscentrum Kind en Scheiding kun je veel informatie vinden over scheiden en kinderen.

  Heb je vragen over scheiden? Of heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

 5. Ik heb net een baby en zit zelf niet lekker in mijn vel. Wat kan ik doen?

  Ik heb net een baby en zit zelf niet lekker in mijn vel. Wat kan ik doen?

  Een kind krijgen is een unieke en intense gebeurtenis. Vaak hoor je over de roze wolk. Maar voor veel ouders is het begin van het ouderschap een rollercoaster. Vijftig tot tachtig procent van de vrouwen die net een kind hebben gekregen voelt zich verdrietig of neerslachtig na de geboorte. Dit worden de kraamtranen genoemd. Meestal gaat dit over. Maar er kan meer aan de hand zijn als de kraamtranen na een paar dagen niet over zijn en je ook andere klachten hebt. Je kunt een depressie na de bevalling hebben.

  Probeer te praten over hoe je je voelt. Bijvoorbeeld met je partner, familie, goede vrienden of je huisarts. Je kunt ook contact met ons opnemen.

 6. Handige websites over het gezin

  Handige websites over het gezin

  Staat je vraag er niet bij? Of zoek je meer informatie over dingen die in je gezin kunnen spelen? Kijk dan eens op deze websites:

  Informatie en tips over ouderschap
  Het Nibud
  Online training voor alle gescheiden ouders
  Preventie Haaglanden