Samenwerking tandzorg nominatie voor preventieprijs

19 januari 2024
Prijsuitreiking preventieprijs 2024

De samenwerking tussen CJG Den Haag, Jeugdtandzorg West en GGD Haaglanden is genomineerd voor het preventieproject van 2024. Met deze samenwerking bereikten we tot nu toe al meer dan 2.500 Haagse kinderen die anders niet of te laat naar de tandarts gaan. Het preventieproject van het jaar is een initiatief van opleidingsinstituut SCEM. SCEM wil met dit initiatief andere regio’s inspireren om soortgelijke samenwerkingen aan te gaan. De prijsuitreiking was tijdens de Landelijke dag van de Preventieassistent op vrijdag 19 jan in de ReeHorst te Ede.

In de zomer van 2021 startte bij CJG-locaties Escamp (Bentelostraat) en Laak een pilot, omdat het aantal kinderen dat niet naar de tandarts gaat in deze wijken het grootst is. De jeugdverpleegkundige van het CJG geeft kort uitleg over zorgen voor je tanden en vraagt ouders of hun kind naar de tandarts gaat. Zo niet, dan vraagt de jeugdverpleegkundige of Stichting Jeugdtandzorg West contact met hen mag opnemen. Bij een bezoek controleert de tandarts het gebit. Ook krijgt het kind poetsles en krijgen ouders en kind advies over hoe je goed zorgt voor je tanden en mond.

Vanwege het succes van de pilot is de aanpak uitgerold over alle CJG-locaties in Den Haag. Hierbij sluiten naast Jeugdtandzorg West ook andere jeugdtandzorgpartijen (Tandenfeest, Tandentent) aan. Het samenwerkingsproject sluit goed aan op andere activiteiten vanuit de GGD, gemeente en het CJG. Zo geeft GGD Haaglanden sinds een paar jaar het advies ‘ga met het eerste tandje naar de tandarts’ aan ouders.

De gevolgen van niet naar de tandarts gaan
De cijfers liegen er niet om:
– 25% van de 0-17 jarigen gaat niet naar de tandarts;
– 34% van de 0-4 jarigen gaat te laat naar de tandarts;
– Gemiddeld heeft 25% van de 0-4 jarigen 1 of meer gaatjes (gehad). In sommige wijken is dit zelfs 52%.

Dat heeft nadelige gevolgen bij het kauwen, bijten, spreken, de esthetiek van het gezicht, en psychosociaal functioneren. Kinderen met een slechter gebit lachen minder vaak. Ook maken ze zich meer zorgen over wat andere kinderen van hun gebit vinden. Verder hebben ze meer schoolverzuim en hebben vaker concentratieproblemen dan kinderen met een goed gebit.
Terwijl gaatjes te voorkomen zijn door goed voor je tanden te zorgen. En tandartsbezoek van kinderen tot 18 jaar is gratis, omdat het wordt vergoed vanuit de basisverzekering!

Zie ook de informatie over mondverzorging op deze site.