Gezondheid

De jeugdarts van het CJG doet een oogtest bij een pasgeborene die met de moeder bij het consultatiebureau van het CJG is

Je baby ontwikkelt zich razendsnel. Gezondheid is belangrijk bij deze ontwikkeling. Bij het CJG bespreekt de medewerker met jou hoe jouw kind zich over het algemeen voelt. Voelt je kind zich tijdelijk niet lekker? En heb je hier vragen over? Bel dan naar je huisarts.
Lees hieronder verder over gezond en veilig opgroeien.

Veiligheid in huis

Je baby gaat zich ontwikkelen. Bijvoorbeeld door te gaan kruipen, optrekken en lopen. Dat is spannend voor je kind, maar ook voor jou. Je wilt natuurlijk niet dat je kind zich ergens pijnlijk tegen stoot. Daarom is het belangrijk dat je huis babyproof is. Op VeiligheidNL vind je hier meer informatie over.

Veilig in de auto

Je baby ligt of zit in de auto in een babyautostoel. Het is belangrijk dat de autostoel veilig is. Zet het stoeltje het liefst op de achterbank en tegen de rijrichting in. Ga je een autostoel voor je baby kopen? Let er dan op dat de stoel is goedgekeurd volgens het ECE-reglement. Op VeiligheidNL lees je meer over de veiligheid van je baby in de auto.

Veilig op de fiets

Kan je baby het hoofd zelf rechtop houden? Dan kan je het meenemen op de fiets. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je dit veilig doet. Als je baby nog niet zelf kan zitten, mag het niet mee in een fietsstoeltje. Gebruik in dat geval bijvoorbeeld een babyautostoel die je vastmaakt in een bakfiets. Of op een speciale drager. Op VeiligheidNL staat waar je allemaal rekening mee moet houden.

Mondverzorging

Krijgt je baby het eerste tandje? Begin dan meteen met tandenpoetsen! Je kindje went dan aan het poetsen. Poets 1x per dag met een beetje peutertandpasta met fluoride. En gebruik een tandenborstel voor peuters. Die is kleiner en heeft zachte haren.

In welke volgorde komen de tanden en kiezen?

  • twee snijtanden onder;
  • twee snijtanden boven;
  • twee hoeksnijtanden boven;
  • twee hoeksnijtanden onder;
  • de eerste melkkiezen;
  • de hoektanden;
  • de tweede melkkiezen.

Ga je zelf naar de tandarts? Neem dan ook je kind mee als het een eerste tandje heeft. Als je zelf niet naar de tandarts gaat, is het belangrijk dat jouw kind wel gaat. Zo krijgt het een gezond gebit. Lees ook de informatie van GGD Haaglanden over mondgezondheid.

Tips om de speen af te leren

Is je baby rond de 9 maanden oud? Dan kan je het gebruik van een speentje afbouwen. Gebruik de fopspeen alleen nog voor het in slaap vallen. Als je baby slaapt, haal de speen dan uit zijn mond. En doe het mondje voorzichtig dicht.

Tips om duimen af te leren

Duimen is iets lastiger om af te leren dan het gebruik van een fopspeen. Het kan helpen als je voor afleiding zorgt bij je kind, zodat het minder aan de duim denkt. Ga bijvoorbeeld extra vaak spelen. En haal de duim uit de mond als je baby slaapt. Daarna doe je het mondje voorzichtig dicht.

Rookvrij opgroeien

Rookt iemand in de buurt van je baby? Dan ademt jouw baby die rook ook in. Je kind krijgt hierdoor giftige stoffen binnen. Veel mensen roken daarom niet in de buurt van kinderen. Dat is heel goed! Maar wist je dat giftige deeltjes bij je blijven nadat je gerookt hebt? Die neem je mee naar je kind. Dit wordt derdehands rook genoemd. Rook jij en wil je graag stoppen? Misschien kan Rookvrije Ouders hierbij helpen.

Gezonde ogen

Steeds meer kinderen en jongeren worden bijziend. Ze hebben dan een bril nodig om in de verte scherp te zien. Bij sterke bijziendheid (-6 of meer) kunnen mensen op latere leeftijd slechtziend of blind worden.

Dat bijziendheid steeds meer voorkomt, komt doordat kinderen en jongeren steeds meer dichtbij kijken. Bijvoorbeeld op de telefoon of tablet. En ze zijn te weinig buiten. Houd hier al rekening mee bij de opvoeding van jouw baby. Probeer je baby zoveel mogelijk weg te houden van beeldschermen. De tijd die ze aan een beeldscherm besteden, gaat namelijk ten koste van iets anders.

Bekijk de tips over het gebruik van media.

Heb je vragen over de gezondheid van jouw baby? Of maak jij je hier zorgen over?
Neem dan contact met ons op.