Use Google to translate this website. We take no responsibility for the correctness of the translation. Therefore, check medical information carefully. Accept marketing cookies to use this feature and please refresh the page.
Je baby kan last krijgen van vieze oogjes. De traanbuis is dan verstopt waardoor de tranen opdrogen tot slijm. Dit is niet erg. Het gaat bijna altijd vanzelf over. Maak het oogje een paar keer per dag schoon. Dat doe je zo:
Het kan ook helpen om elke dag de binnenste ooghoek richting de neus te masseren. De verstopping gaat dan misschien weg.
Heeft je baby veel last van vieze oogjes? Of wordt het oog of de oogleden rood? Bel dan de huisarts. Lees hier verder over vieze oogjes bij je baby. Heb jij vragen over vieze oogjes bij je baby? Of twijfel je? Neem dan contact met ons op of kom langs tijdens een inloopspreekuur.
De navelstomp is het stompje dat overblijft nadat de navelstreng van je baby is doorgeknipt. Na de geboorte droogt het stompje in. Het krijgt dan een donkere kleur. Na ongeveer een week laat het navelstompje vanzelf los.
Je hoeft meestal niets te doen aan het navelstompje. Zorg wel dat je de luier onder het navelstompje vastmaakt en dat je de navelstomp goed droogt met een hydrofiele luier.
Kijk elke dag even hoe het stompje eruit ziet. Soms komt er wat bloed uit het stompje. Laat dit even aan de verloskundige of kraamverzorgende zien. Gaat het stompje vies ruiken? Wordt de huid rondom rood? Of zie je pus op het stompje? Dan kan het stompje ontstoken zijn. Laat het dan even zien aan de verloskundige, de kraamverzorgende of de huisarts. Je kunt ook contact met ons opnemen.
Kinderen hebben meestal een lichaamstemperatuur tussen 36,5 en 37,5 graden. Is de temperatuur hoger dan 38 graden? Dan heeft je kind koorts. Dat is natuurlijk vervelend. Met voldoende rust en voldoende drinken knapt je kind vaak snel weer op.
Kinderen die koorts hebben drogen sneller uit. Het is daarom belangrijk dat je je kind vaak (kleine beetjes) drinken geeft.
Maak jij je zorgen? Bel dan de huisarts. Bel ook de huisarts als je kind:
Baby’s poepen na de geboorte vaak meerdere keren per dag. In de eerste weken gaan ze minder vaak poepen. Baby’s die borstvoeding krijgen, poepen soms maar 1 keer per week. Dat is geen probleem zolang de baby goede plasluiers blijft hebben en de poep zacht is. Lees wat je kunt doen als de poep van je baby hard is.
Heb je vragen over de poep van je baby? Of maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.
Sommige kinderen worden geboren met een vlekje. Of ze krijgen vlak na de geboorte een vlekje. Gelukkig gaat de huiduitslag bij veel kinderen vanzelf over. Soms moet de huid behandeld worden, bijvoorbeeld bij eczeemklachten. Op de website Huidhuis vind je betrouwbare informatie over huidaandoeningen.
Zie je huiduitslag bij je kindje en heb je daar vragen over? Bel dan je huisarts of neem contact met ons op.
Zodra de eerste tand doorkomt, moet deze verzorgd worden.
Dit doe je door iedere dag de tand(en) te poetsen, het liefst ’s avonds voordat je kind naar bed gaat. Gebruik een kleine zachte tandenborstel en speciale peutertandpasta (0-5 jaar) met fluoride. Een klein beetje tandpasta is genoeg; een bolletje ter grootte van een erwt. Je kind hoeft de tandpasta niet uit te spugen na het poetsen.
Bekijk hier een filmpje over het poetsen van de tanden van kinderen van 0 tot 2 jaar.
Lukt het poetsen niet goed? Of heb je vragen of zorgen over de mondverzorging van je kind? Neem dan contact met ons op.
Jonge kinderen kan je op verschillende manieren veilig meenemen in het verkeer. Je kunt je kind vanaf heel jong veilig meenemen in de wandelwagen of veilig meenemen in een draagdoek. Ook kan je jouw kind vanaf de geboorte al veilig meenemen in een autostoeltje in de auto. Het is belangrijk dat je de goede maat autostoel hebt. En dat je de autostoel goed vast zet en dat je kindje goed vast zit in de autostoel. Lees meer over het veilig vervoeren van kinderen in de auto. Bekijk ook dit filmpje van de ANWB over het vastzetten van de autostoel.
Kan jouw kind zelf gaan zitten vanuit kruiphouding? Dan kan je je kind ook meenemen in een fietsstoeltje op de fiets. Je gebruikt dan een fietsstoeltje aan het stuur. Wordt je kind zwaarder? Dan gebruik je een fietsstoeltje achter op je fiets. Zet je kind altijd goed vast met de schouderriempjes en voetriempjes, ook als ze wat groter zijn. Lees hier verder over het vervoeren van kinderen met de fiets.
Jij bent als ouder belangrijk voor het gedrag van je kind in het verkeer. Je kunt je kind heel veel leren over veilig deelnemen aan het verkeer. Lees meer over:
Baby’s hebben veel slaap nodig. Het is belangrijk voor jouw baby dat het veilig slaapt. Er zijn vier belangrijke punten om op te letten als je je baby in bed legt. Dit zijn:
Lees hier verder over je baby veilig laten slapen.
Een koortsstuip lijkt op een epileptische aanval. Het kind verliest het bewustzijn en reageert niet meer als je hem of haar aanspreekt of aanraakt. Het kind gaat zich eerst strekken en begint daarna te schokken met armen en benen. Soms krijgt het kind ook schokjes in het gezicht.
Meestal wordt het kind eerst rood en vervolgens blauw. Ook kan de ademhaling veranderen: het kind kan bijvoorbeeld even stoppen met ademen, of heel oppervlakkig ademen.
Een aanval duurt meestal een paar minuten, maximaal een kwartier. Daarna komt het kind weer bij. Vaak is een kind wel suf en valt het in slaap.
Koortsstuipen komen voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar. Meestal ontstaat een koortsstuip als de temperatuur net aan het stijgen is. Kinderen die al hoge koorts hebben, krijgen meestal geen koortsstuip. De oorzaak van de koortsstuip is niet bekend.
Als ouder schrik je ontzettend wanneer jouw kind een koortsstuip heeft. Probeer rustig te blijven en praat eventueel op geruststellende toon tegen jouw kind als je je hier goed bij voelt. Het is niet handig om jouw kind vast te pakken, omdat het kind dan meer weerstand krijgt bij de stuiptrekkingen.
Als je denkt dat jouw kind een koortsstuip heeft (gehad), bel dan de huisarts.
Een koortsstuip kan meerdere keren achter elkaar voorkomen, maar dat hoeft niet. Er zijn geen blijvende gevolgen van de stuip. De meeste kinderen die vaker een koortsstuip hebben gehad, groeien er overheen. Na de leeftijd van 5 jaar komt de koortsstuip meestal niet meer voor. Veel ouders zijn bang dat hun kind meer kans heeft op epilepsie, maar dat is niet zo.
Kinderen zijn vaak druk en snel afgeleid of ongeconcentreerd. Om te bekijken of jouw kind ADHD heeft, stelt de jeugdarts aanvullende vragen. Ook onderzoekt de jeugdarts jouw kind. Heel vaak blijkt dat een kind weliswaar geregeld druk is, maar ook rustig kan spelen en zich op een taakje kan concentreren.
Vrijwel altijd kunnen we je geruststellen en wat adviezen geven. Het belangrijkste is dat je weet hoe het gedrag van jouw kind in de hand te houden is. Bijvoorbeeld door een duidelijke structuur aan te bieden, meer dan bij andere kinderen misschien nodig is. En verder is het belangrijk dat kinderen niet altijd maar ‘nee’ horen. Ze moeten ook bevestigd krijgen wat ze goed doen en goed kunnen.
Op deze websites kun je veel informatie vinden over de gezondheid en veiligheid van je kind:
Thuisarts
Huidhuis
Kinderveiligheid
Veilig verkeer
VeiligheidNL