Aantal vaccinaties Haagse kinderen weer verder gedaald

20 juni 2024

In Den Haag zijn minder kinderen gevaccineerd dan eerst. Het is al het vierde jaar op een rij dat dit aantal daalt. Hier maken we ons zorgen over, want een vaccinatie geeft bescherming tegen vervelende ziektes zoals mazelen, kinkhoest en polio. Vooral bij baby’s maken we ons veel zorgen, want bij een aantal ziektes bestaat het risico dat baby’s moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Van de 66 kinkhoestmeldingen werden bijvoorbeeld 27 baby’s van 0-12 maanden opgenomen in het ziekenhuis.

Een gevolg van het gedaalde aantal gevaccineerde kinderen is dat deze ziektes zich ook sneller kunnen verspreiden. Op dit moment zijn er in Den Haag 10 meldingen van mazelen binnengekomen bij de GGD Haaglanden. Mazelen is een besmettelijk virus dat snel verspreid kan worden en waar baby’s, kinderen en volwassenen behoorlijk ziek van kunnen zijn.

Wat doen we hier aan?

Ons nieuwe initiatief, ‘Laagdrempelig voorlichten en vaccineren’, brengt hier verandering in. Met een team van jeugdverpleegkundigen is CJG Den Haag vaker in de wijk aanwezig. Het team staat klaar om ouders en hun kinderen te ontmoeten, vragen te beantwoorden en vaccinaties makkelijker en sneller te maken.

Ook gaan we na de zomer samenwerken met verloskundigenpraktijken voor de maternale kinkhoestvaccinatie (de 22-wekenprik). Bij verschillende locaties zijn dan jeugdverpleegkundigen aanwezig om de prik te geven. Op die manier zijn zwangeren én hun baby beschermd tegen kinkhoest.

Waar kan je je kind laten vaccineren?

Je kan voor vaccinatie(s) van je kind terecht bij alle 9 verschillende CJG-locaties in Den Haag. Op veel verschillende dagen en tijdstippen kan je langskomen voor een prik. Het gaat snel en je hoeft niet lang te wachten.

Meer informatie

Zie ook het onderdeel over vaccinaties op deze website.

Wil je meer weten over de mazelen en wat je kan doen als je besmet bent? Kijk op de website van GGD Haaglanden.

Heb je een vraag? Neem contact met ons op, wij helpen je graag!