CJG Den Haag biedt baby’s bescherming tegen rotavirus

11 januari 2024
Baby ligt met badcape om op de rug

Als je baby 6 tot 9 weken oud is, kan het bij Centrum Jeugd & Gezin Den Haag een vaccin krijgen tegen het rotavirus. Als je baby 3 maanden is, krijgt hij/zij het vaccin nog een keer. Het rotavirus kan hevige diarree en uitdroging bij baby’s veroorzaken. Baby’s die vanaf 1 januari 2024 geboren zijn, krijgen deze vaccinatie gratis aangeboden.

De rotavirusvaccinatie is geen prik, maar je baby krijgt druppels van het vaccin in de mond. Het vaccin kan bij elke locatie van het Centrum Jeugd & Gezin (CJG) gegeven worden. Je kind krijgt het vaccin tijdens één van de afspraken op de CJG-locatie. Deze afspraken worden samen met jou ingepland. De vaccinatie is vrijwillig; je beslist zelf of jouw kind het vaccin krijgt.

Waarom is het vaccin tegen het rotavirus belangrijk?

Het rotavirus is besmettelijk en komt vaak voor. Vooral bij kinderen tot 2 jaar. Als een kind het rotavirus krijgt, raken de maag en darmen ontstoken. Hierdoor krijgt het kind koorts, gaat het overgeven en krijgt het heel dunne diarree. Kinderen kunnen hierdoor uitgedroogd raken. Per jaar moeten ongeveer 3.500 kinderen met het rotavirus naar het ziekenhuis.

Zie voor meer informatie de pagina vaccinatie van een baby.