Vaccinatie

6 tot 9 weken en 3 maanden: vaccin tegen rotavirus

Let op: het vaccin tegen het rotavirus is er voor baby’s die zijn geboren in 2024 of later.

Als je baby 6 tot 9 weken oud is krijgt het een vaccin tegen het rotavirus. Als je baby 3 maanden is, krijgt hij/zij het vaccin nog een keer. Het vaccin tegen het rotavirus is geen prik maar een drinkvaccin. Het vaccin is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin is gratis. De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma beschermen je kind tegen ernstige ziekten.

Afspraak maken voor deze vaccins

Je kind krijgt het vaccin tijdens de afspraken op het CJG. Deze afspraken worden samen met jou ingepland. Je hoeft hier dus geen aparte afspraak voor te maken.

Waarom is het vaccin belangrijk?

Het rotavirus is besmettelijk en komt vaak voor. Vooral bij kinderen tot 2 jaar. Als een kind het rotavirus krijgt, raken de maag en darmen ontstoken. Hierdoor krijgt het koorts, gaat het overgeven en krijgt het heel dunne diarree. Kinderen kunnen hierdoor uitgedroogd raken. Per jaar worden er ongeveer 3500 kinderen met het rotavirus in het ziekenhuis opgenomen. Als iedereen zich laat vaccineren ontstaat er groepsbescherming. Dit betekent dat de ziekte waartegen we vaccineren minder vaak voorkomt.

Heb je vragen over vaccinatie? Neem dan contact met ons op.

 

3 maanden, 5 maanden en 11 maanden: vaccinatie tegen DKTP-Hib-HepB en Pneu

Als je kind 3 maanden is, krijgt het 2 vaccinaties. Deze vaccinaties geven we nog een keer als je kind 5 maanden is. En daarna als het 11 maanden is. De vaccinaties beschermen tegen:

  1. Difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekte en hepatitis B
  2. Pneumokokkenziekte

De vaccinaties zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties zijn gratis. De vaccinaties uit dit programma beschermen je kind tegen 12 ernstige ziekten.

Afspraak maken voor deze vaccinaties

Je kind krijgt de vaccinaties tijdens de afspraken op het CJG. Deze afspraken worden samen met jou ingepland. Je hoeft dus geen aparte afspraak te maken voor de vaccinaties.

Waarom zijn deze vaccinaties belangrijk?

Kinkhoest, hib-ziekten en pneumokokkenziekte komen nog vaak voor in Nederland. Juist van deze ziekten kunnen baby’s ernstig ziek worden. Of zelfs overlijden. Gelukkig werken de vaccinaties tegen deze ziekten al goed op jonge leeftijd. Door de eerste vaccinatie te geven als je kind 3 maanden oud is, wordt het goed beschermd. We geven de vaccinaties meerdere keren aan jouw kind. Krijgt je kind alle vaccinaties? Dan is het goed beschermd tegen de ziekten. Als iedereen zich laat vaccineren ontstaat er groepsbescherming. Dit betekent dat de ziekte waartegen we vaccineren minder vaak voorkomt.

Heb je vragen over vaccinatie? Neem dan contact met ons op.