Beeldschermgebruik kinderen

08 mei 2023
Drie kinderen kijken naar een tablet

Kinderen kijken steeds vaker naar een beeldscherm. Beeldschermgebruik is vaak leuk voor kinderen, kan leerzaam zijn en geeft ouders en opvoeders ruimte om even iets anders te doen. Maar hoe vind je een gezonde balans tussen kijken, lezen, gamen en in beweging blijven?

Beeldschermtijd

Er zijn geen eenduidige regels over hoe lang je kind achter het scherm mag. De richtlijn van een groep Nederlandse artsen is: tot 2 jaar liever helemaal geen schermtijd. Ze hebben het niet nodig en het kan zelfs schadelijk zijn voor hun hersenontwikkeling en sociale ontwikkeling. Bij iets oudere kinderen hangt het er natuurlijk ook vanaf wat het kind met het scherm doet. Een uur lang zittend tv-kijken is wat anders dan een speurtocht doen met de tablet.

Afwisselen activiteiten

Het belangrijkste is voldoende afwisseling met andere activiteiten. Maak duidelijke afspraken met je kind. Gebruik tv, tablet en computer zoveel mogelijk op vaste momenten. Geniet zoveel mogelijk samen van media en praat over alles wat jullie zien: een goede begeleiding is heel belangrijk om kinderen te laten leren van beeldschermen.

Meer informatie beeldschermgebruik kinderen

Mediawijsheid.nl heeft tien tips hoe je voor het jonge kind meer balans kunt vinden tussen stilzetten en actief bezig zijn, met en zonder media. Zie daarnaast de informatie over gezonde ogen en over beweging op deze website.