Gezondheid

Jongen in het skatepark

Kinderen die gezond eten en genoeg bewegen zijn minder vaak ziek en zitten lekkerder in hun vel. Een gezonde manier van leven heeft nog meer voordelen voor kinderen:

  • ze hebben minder kans op overgewicht
  • ze kunnen zich beter concentreren op school
  • ze hebben meer energie en een betere conditie
  • ze zijn meer ontspannen en hebben minder kans op een depressie

Vraag je je weleens af of je kind voldoende beweegt? En hoeveel en hoe moeten kinderen bewegen om gezond te blijven? Kijk dan op Hoeveel moet een kind bewegen?

Tandenpoetsen

Poets de tanden en kiezen van je kind om gaatjes te voorkomen. Doe dit ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voordat je kind naar bed gaat. Als je kind zelf wil poetsen is dat goed, maar poets het gebit 1 keer per dag het gebit na tot je kind 10 jaar is. Bezoek 2 keer per jaar de tandarts of mondhygiënist. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar de tandarts.

Gezonde ogen: de 20-20-2 regel

Steeds meer kinderen en jongeren worden bijziend. Ze hebben dan een bril nodig om in de verte schep te zien. Bij sterke bijziendheid (-6 of meer) kunnen mensen op latere leeftijd slechtziend of blind worden.

Dat bijziendheid steeds vaker voorkomt, komt doordat kinderen en jongeren steeds meer dichtbij kijken. Bijvoorbeeld op de telefoon of tablet. En ze zijn te weinig buiten.

Daarom hebben oogartsen de 20-20-2 regel bedacht voor kinderen en jongeren tot 20 jaar:

  • na 20 minuten dichtbij kijken (op een smartphone, tablet of in een boek)
  • een pauze van 20 seconden om in de verte te kijken
  • en minstens 2 uur per dag buiten zijn of spelen (fietsen of wandelen naar school telt ook) zodat de ogen voldoende daglicht krijgen
20-20-2 regel van het Oogfonds
Bron: Oogfonds

Wil je meer weten over bijziendheid en de 20-20-2 regel?

Ogentest

Rond 4 jaar en rond 5 jaar doen we een ogentest bij je kind. Het is belangrijk om te weten of jouw kind goed ziet.

Ook als je zelf thuis niets hebt gemerkt, kan het zicht aan één of beide ogen onvoldoende zijn. Het is erg belangrijk dat dit op tijd wordt ontdekt en behandeld om een lui oog te voorkomen.

Vrije tijd

Wat doet je kind buiten schooltijd? Tijd voor speelafspraken, buitenspelen, hobby’s, zwemles of een sportvereniging. Bewegen is goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Gelukkig is er in Den Haag volop aanbod van speeltuinen, zwembaden en sport- en culturele verenigingen. Bekijk bijvoorbeeld het overzicht met speelplekken in de stad of ontdek waar jouw kind verder kan spelen. De Krajicek playgrounds zijn een combinatie van een veilige plek èn begeleiding. En je kind kan naar zwemles in één van de Haagse zwembaden.

Ooievaarspas

Heb je een laag inkomen? Dan kun je een Ooievaarspas aanvragen. Met een Ooievaarspas kunnen jij en je kind met korting meedoen aan culturele en sportieve activiteiten. Via de regeling Kinderen Doen Mee kunnen Ooievaarspashouders van 4 tot 18 jaar gratis hun zwemdiploma A, B en C halen. Ook kan je kind meedoen aan 1 culturele en 1 sportactiviteit.

Beelschermgebruik/social media/gamen

Bij het opvoeden van je kind hoort ook een mediaopvoeding. Maak duidelijke afspraken. Gebruik tv, tablet en computer zoveel mogelijk op vaste momenten. Geniet zoveel mogelijk samen van media en praat over alles wat jullie zien: een goede begeleiding is heel belangrijk om jonge kinderen te laten leren van beeldschermen.

Rookvrij opgroeien

Rookt iemand in de buurt van je kind? Dan ademt jouw kind die rook ook in. Je kind krijgt hierdoor giftige stoffen binnen. Veel mensen roken daarom niet in de buurt van kinderen. Dat is heel goed! Maar wist je dat giftige deeltjes bij je blijven nadat je gerookt hebt? Die neem je mee naar je kind. Dit wordt derdehands rook genoemd. Rook jij en wil je graag stoppen? Misschien kan Rookvrije Ouders hierbij helpen.

Heb je vragen over de gezondheid van je kind? Of maak jij je hier zorgen over? Neem dan contact met ons op.