Voeding

Kindje zit in de kinderstoel in de tuin en drinkt uit een plastic beker

Gezond eten en genoeg bewegen is belangrijk voor jouw peuter. Zo heeft hij genoeg energie om te ontdekken, groeien en ontwikkelen.

Eet mijn peuter genoeg?

Het is normaal dat je peuter de ene dag wat meer eet dan de andere dag. Peuters hebben drie maaltijden per dag nodig. Daarnaast kan je twee tot vier tussendoortjes geven. Hier zie je een voorbeeld van een dagmenu voor een kind van 1-3 jaar.

Voorbeeld Dagmenu Kind 1-3 Jaar
Bron: Voedingscentrum

Geef zelf het goede voorbeeld door gezond en verschillende dingen te eten. Dan neemt je kind jouw gezonde gewoontes over. Het is belangrijk dat je peuter genoeg vitamine D binnenkrijgt. Zo krijgt hij sterke botten en tanden. Vitamine D tabletten koop je bij de apotheek of drogist.

Mijn peuter zit in de ‘lust-ik-niet-fase’. Wat nu?

Veel ouders merken dat hun kind rond 2 jaar minder veel en minder verschillende dingen gaat eten. Dit is de beruchte ‘lust-ik-niet-fase’. Gelukkig gaat dit vaak vanzelf weer over. Het geeft meestal geen problemen voor de groei of de gezondheid van je kind. Het Voedingscentum heeft een aantal tips gegeven waarmee je thuis kunt proberen om je kind weer met plezier aan het eten te krijgen. Bekijk ook de filmpjes over leren proeven, over samen koken, over gezellig aan tafel en over niet straffen of belonen met eten.

Beeld Kind Wil Niet Eten
Bron: Voedingscentrum

Voedselallergie en intolerantie

Krijgt je peuter een allergische reactie na het eten van een bepaald voedingsmiddel? Dan heeft het misschien een voedselallergie. In koemelk, ei, pinda’s en noten zitten allergenen die soms allergische reacties veroorzaken. Het is ook mogelijk dat je kind buikklachten krijgt door intolerantie voor een voedingsmiddel. Bijvoorbeeld glutenintolerantie of lactose-intolerantie. Denk jij dat jouw kind een voedselallergie of intolerantie heeft? Bespreek dit dan met je huisarts of de jeugdarts van het CJG.

Heb je nog vragen over de voeding van jouw peuter? Neem dan contact met ons op.