Veelgestelde vragen – voeding

Kind maakt samen met moeder een gezonde lunch klaar in de keuken

Vragen over voeding

  1. Hoe maak ik een fles klaar en waar vind ik meer informatie over flesvoeding?

    Hoe maak ik een fles klaar en waar vind ik meer informatie over flesvoeding?

    Een flesje klaarmaken voor je baby is niet moeilijk. Het is wel belangrijk dat je het flesje goed schoonmaakt en de stappen van dit stappenplan volgt. Deze kun je ook printen en bijvoorbeeld op je koelkast hangen.

    Hier vind je ook een filmpje over het klaarmaken van flesvoeding. Op de website van het Voedingscentrum vind je nog veel meer informatie over het klaarmaken en het geven van flesvoeding.

    Ben je bang dat je kindje niet goed groeit op de flesvoeding? Of heb je een andere vraag over flesvoeding? Neem dan contact met ons op.

  2. Waar vind ik informatie over borstvoeding?

    Waar vind ik informatie over borstvoeding?

    Veel moeders starten met het geven van borstvoeding. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Het beschermt je baby tegen ziekten en is ook goed voor de gezondheid van de moeder. Misschien heb je vragen over het geven van borstvoeding, of zoek je meer informatie.

    Op de website van het Voedingscentrum vind je veel informatie over het geven van borstvoeding. Zo vind je daar bijvoorbeeld dit filmpje over hoe borstvoeding werkt en hoe je je kunt voorbereiden op borstvoeding.

    Heb je het antwoord niet kunnen vinden? Twijfel je nog of ben je bang dat je kindje niet goed groeit op de borstvoeding? Neem dan contact met ons op. Of maak een afspraak op het spreekuur van een lactatiekundige.

  3. Welke vitamines geef ik aan mijn baby?

    Welke vitamines geef ik aan mijn baby?

    Alle kinderen hebben 10 microgram vitamine D per dag extra nodig tot ze 4 jaar zijn. Kijk op het flesje hoeveel druppels dit zijn. Je geeft vitamine D voor sterke botten.

    Alle kinderen krijgen vlak ga de geboorte vitamine K. Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Of je kindje daarna extra vitamine K nodig heeft, ligt aan de voeding die je baby krijgt.
    Krijgt jouw kindje kunstvoeding vanaf de geboorte? Dan hoef je jouw kindje daarna geen extra vitamine K meer te geven. Dit zit al voldoende in de kunstvoeding.

    Krijgt jouw baby borstvoeding? Dan is het belangrijk dat je vanaf de 8e dag na de geboorte tot je baby 13 weken oud is elke dag 150 microgram vitamine K aan je baby geeft. Kijk op het flesje hoeveel druppels dit zijn.

    Krijgt jouw baby borstvoeding en kunstvoeding? Drinkt je baby minder dan 500 mililiter kunstvoeding per dag? Geef dan elke dag 150 microgram vitamine K aan je baby tot je baby 13 weken oud is. Kijk op het flesje hoeveel druppels dit zijn. Stop met het geven van vitamine K aan je baby als je baby 500 mililiter of meer kunstvoeding per dag drinkt. Ook als je baby nog geen 13 weken oud is.

    Op de website van het Voedingscentrum vind je informatie over het geven van vitamines bij borstvoeding en bij flesvoeding. Heb je nog vragen over vitamines of geef je borstvoeding en flesvoeding? Neem dan contact met ons op.

  4. Mijn baby spuugt. Wat nu?

    Mijn baby spuugt. Wat nu?

    Af en toe een mondje melk teruggeven (overgeven) na de voeding is heel gewoon bij baby’s. Sommige baby’s spugen zelfs na iedere voeding zonder dat er een probleem is.

    Spuugt je baby veel of huilt het veel? Maak jij je zorgen? Neem dan contact met ons op.

  5. Hoe start ik met de eerste hapjes?

    Hoe start ik met de eerste hapjes?

    Als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, kun je beginnen met de oefenhapjes. Deze hapjes zijn bedoeld om te oefenen met andere smaken dan melk. De hapjes geef je naast de borstvoeding of flesvoeding. Ze vervangen de melkvoeding nog niet. Kijk dit filmpje over wanneer je start met de eerste hapjes, en dit filmpje over wat voor hapjes je kunt geven. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van producten die geschikt zijn om aan je baby te geven.

    Voorbeelden van geschikte voeding om aan een baby te gevenBron: Voedingscentrum

    Het klaarmaken van hapjes is makkelijk. Maak het product schoon of klaar zoals je gewend bent. Daarna maak je het fijn. Dat kan met een vork, of met een staafmixer. Zorg dat de voeding goed fijngeprakt is als je net begint met het geven van hapjes. Bekijk dit filmpje over het klaarmaken van hapjes.

    Ga je het hapje geven, zorg dan dat je baby goed rechtop zit in een veilige kinderstoel. Gebruik een babylepel waar hij makkelijk van af kan happen. Probeer er een gezellig moment van te maken, zonder afleiding door tv, tablet of telefoon. Bekijk dit filmpje over het geven van hapjes.

    Lees hier meer over oefenhapjes. Hier vind je vier voorbeelden van dagmenu’s voor kindjes tussen 4 en 6 maanden.

    Heb je vragen over het starten met hapjes? Of maak jij je zorgen? Neem dan contact met ons op.

     

  6. Wat kan ik doen tegen krampjes?

    Wat kan ik doen tegen krampjes?

    Veel baby’s krijgen last van darmkrampjes vanaf ongeveer twee weken na de geboorte. Vaak worden de krampjes wat erger. Gelukkig worden de krampjes vaak al minder vanaf het moment dat je baby 8 weken oud is. Vanaf drie maanden hebben veel baby’s geen last meer van krampjes.

    Bekijk dit filmpje voor meer informatie over darmkrampjes.

    Heb je vragen over krampjes of maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.

  7. Koemelkallergie

    Koemelkallergie

    Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Toch krijgt maar 1 tot 3% van de baby’s een allergie voor koemelk. Baby’s met een koemelkallergie kunnen last hebben van verschillende klachten. Bijvoorbeeld huidklachten, darmkrampen, diarree, spugen, luchtwegklachten, groeiachterstand en in zeldzame gevallen anafylactische shock. Deze klachten kunnen ook een heel andere oorzaak hebben dan koemelkallergie. Het is daarom belangrijk dat je overlegt met je jeugdarts van het consultatiebureau of je huisarts als je baby deze klachten heeft.

    Lees hier meer over koemelkallergie.

    Denk je aan een koemelkallergie bij jouw baby? Of heb je vragen over een koemelkallergie? Neem dan contact met ons op.

  8. Hoe breid ik vaste voeding uit?

    Hoe breid ik vaste voeding uit?

    Vanaf 6 maanden heeft je kindje vaste voeding ook echt nodig naast de melkvoeding. Je gaat de hapjes verder uitbreiden naar een volledige maaltijd. Hier zie een voorbeeld van een opbouwschema van oefenhapjes naar warme maaltijd.

    Wennen aan vaste voeding gaat bij ieder kind anders. Het opbouwschema geeft daarom een idee hoe het kan gaan, maar grote kans dat jouw kindje het niet precies gaat volgen. Sommige kindje zullen al eerder wat meer op kunnen, en bij andere kinderen zal het wat langzamer gaan. Vergelijk je kindje dan ook zo min mogelijk met andere kinderen. Heb je twijfels of maak je je zorgen over het uitbreiden van de vaste voeding, bel de informatielijn

    Lees hier over het uitbreiden van de vaste voeding. Hier vind je vier voorbeelden van dagmenu’s voor kindjes van 8 maanden. En hier voor kindjes van 10 maanden.

  9. Hoe begin ik met het geven van pinda en ei aan mijn baby?

    Hoe begin ik met het geven van pinda en ei aan mijn baby?

    Het is belangrijk om pinda(kaas) en ei aan je kindje te geven vóórdat het acht maanden oud is. Dit maakt de kans kleiner dat je kindje allergisch wordt voor pinda of ei. Is je kindje gezond? Dan kan je dit schema volgen.

    Pindakaas Ei
    Dag 1 ½ theelepel 1 theelepel
    Dag 2 1 theelepel 1 eetlepel
    Dag 3 3 theelepels 2 eetlepels
    Daarna wekelijks 3 theelepels ½ ei

    Heeft je kindje eczeem of aanleg voor allergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te beginnen met verschillende soorten voeding, het liefst voordat je kind zes maanden oud is. Soms is er een ander schema nodig. Bespreek dit met de jeugdarts op het consultatiebureau voordat je pinda(kaas) en ei gaat geven.

    Gaat het eten van pinda(kaas) en ei goed? Blijf dan iedere week 3 theelepels pindakaas en een half ei geven, tot je kindje minimaal 1 jaar oud is.

    Heel soms gaat het geven van pinda(kaas) en ei niet zo goed. Je kindje voelt zich dan binnen een paar uur nadat je pinda(kaas) of ei gegeven niet lekker. Dit moet je dan doen:
    – Stop met het geven van pinda(kaas) of ei
    – Bel je huisarts (of spoedarts) voor overleg
    – Zoek op een later moment contact met het CJG. Je krijgt dan meer advies over het wel of niet geven van pinda(kaas) en ei.

    Lees hier meer over het geven van pinda(kaas) en ei aan baby’s. Hier vind je de folder over het geven van pinda(kaas) en ei aan baby’s.

    Heb je vragen over het starten met pinda(kaas) en ei? Of maak jij je zorgen? Neem dan contact met ons op.

  10. Handige websites over voeding

    Handige websites over voeding

    Staat jouw vraag niet tussen deze vragen? Of zoek je meer informatie over voeding? Kijk dan eens op deze websites:

    Zwanger en kind | Voedingscentrum

    Baby | Eerste hapjes | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl)