Gezondheid

Kindje is voor het eerst bij de tandarts met moeder en zus en maakt kennis met de tandenborstel

Mondverzorging

Tandenpoetsen is bij peuters al erg belangrijk. Poets 2x per dag met een beetje fluoridepeutertandpasta. Peuters willen vaak graag zelf poetsen. Maar dat kunnen ze nog niet zo goed. Poets daarom altijd even na. Gebruik een tandenborstel voor peuters. Die heeft een kleinere borstelkop en is zacht.

Tips om de speen af te leren

Gebruik de fopspeen liever niet. Is het nog niet gelukt om te stoppen? Gebruik de speen dan alleen nog voor het in slaap vallen. Als je peuter slaapt, haal de speen dan uit zijn mond. En doe het mondje voorzichtig dicht.

Tips om duimen af te leren

Duimen is iets lastiger om af te leren dan het gebruik van een fopspeen. Het kan helpen als je voor afleiding zorgt bij je kind, zodat het minder aan de duim denkt. Ga bijvoorbeeld extra vaak spelen. En haal de duim uit de mond als je peuter slaapt. Daarna doe je het mondje voorzichtig dicht.

Gezonde ogen: de 20-20-2 regel

Steeds meer kinderen en jongeren worden bijziend. Ze hebben dan een bril nodig om in de verte schep te zien. Bij sterke bijziendheid (-6 of meer) kunnen mensen op latere leeftijd slechtziend of blind worden.

Dat bijziendheid steeds vaker voorkomt, komt doordat kinderen en jongeren steeds meer dichtbij kijken. Bijvoorbeeld op de telefoon of tablet. En ze zijn te weinig buiten.

Daarom hebben oogartsen de 20-20-2 regel bedacht voor kinderen en jongeren tot 20 jaar:

  • na 20 minuten dichtbij kijken (op een smartphone, tablet of in een boek)
  • een pauze van 20 seconden om in de verte te kijken
  • en minstens 2 uur per dag buiten zijn of spelen (fietsen of wandelen naar school telt ook) zodat de ogen voldoende daglicht krijgen
20-20-2 regel van het Oogfonds
Bron: Oogfonds

Wil je meer weten over bijziendheid en de 20-20-2 regel?

Vrije tijd

Voorlezen

Voorlezen aan je peuter is erg belangrijk! Zo leert hij woorden, maar ook bijvoorbeeld dat er een verband is tussen woorden en plaatjes. Lees je een boekje aan je kind voor? Praat dan ook over het verhaal. Hierdoor leert je kind er nog meer over. En hebben jullie samen een fijn moment. Bepaal van tevoren wanneer het een goed moment is om te lezen. Je peuter moet de rust hebben om even te zitten en met het verhaaltje bezig te zijn.

VoorleesExpress

De vrijwilligers van de VoorleesExpress geven extra aandacht aan kinderen met een taalachterstand. Ze lezen kinderen voor en doen taalspelletjes. Ook gaan ze aan de slag met de ouders.

Spelen en bewegen

De Gezondheidsraad adviseert om kinderen tot 4 jaar elke dag op verschillende manieren te laten bewegen. Tijdens al dat ravotten en ontdekken gaat er wel eens iets mis. Lees meer over risicovol spelen. In Den Haag zijn er veel plekken waar jouw peuter kan spelen. Bekijk bijvoorbeeld het overzicht met speelplekken in de stad of bekijk waar jouw kind verder kan spelen. De Krajicek playgrounds zijn een combinatie van een veilige plek èn begeleiding. En je kind kan naar zwemles in één van de Haagse zwembaden.

Media

Bij het opvoeden van je peuter hoort ook een mediaopvoeding. Maak duidelijk dat je peuter niet de hele dag filmpjes mag kijken. Geef bijvoorbeeld aan dat het 1 filmpje mag kijken. Voor peuters zijn er al speciale tv-programma’s en apps. De beelden in deze programma’s zijn makkelijk te volgen. Ook worden er geen harde geluiden gemaakt. Wil je dat je peuter iets leert van een app? Ga dan gezellig samen zitten en praat over wat je peuter ziet.

Rookvrij opgroeien

Rookt iemand in de buurt van je peuter? Dan ademt jouw peuter die rook ook in. Je kind krijgt hierdoor giftige stoffen binnen. Veel mensen roken daarom niet in de buurt van kinderen. Dat is heel goed! Maar wist je dat giftige deeltjes bij je blijven nadat je gerookt hebt? Die neem je mee naar je kind. Dit wordt derdehands rook genoemd. Rook jij en wil je graag stoppen? Misschien kan Rookvrije Ouders hierbij helpen.

Heb je vragen over de gezondheid van je peuter? Of maak jij je hier zorgen over?
Neem dan contact met ons op.