Voeding

Kind neemt een hap van een enorme boterham

In de tijd dat je kind op de basisschool zit, groeit het van kleuter tot tiener. Voor kinderen in de groei is gezond en steeds verschillend eten belangrijk. Zorg voor voeding met voldoende groente, fruit en brood. Zo heeft je kind genoeg energie voor school, buitenspelen en om te groeien. Gezond eten verkleint de kans op overgewicht en door verschillende dingen te eten krijgt je kind alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft.

Gezonde eetgewoonten

Gezonde eetgewoonten zijn niet alleen goed voor je kind, maar ook voor de rest van je gezin. Eet en drink daarom als gezin op vaste tijden en biedt veel verschillende dingen aan. Het is bijvoorbeeld beter om niet vaker dan vier keer per dag iets tussendoor te geven. Hier zie je een voorbeeld van een dagmenu voor een kind van 4-8 jaar.

Voorbeeld Dagmenu Kind 4 8 Jaar
Bron: Voedingscentrum

Lekkere en gezonde tussendoortjes zijn fruit of groente (wortel, snoeptomaatjes, komkommer), een volkorenkoekje, popcorn. De kans op gaatjes in het gebit is dan kleiner en je kind heeft minder kans op overgewicht.

Plaat met uitleg welke tussendoortjes het beste gegeven kunnen worden
Bron: Voedingscentrum

Een goed voorbeeld

Zelf het goede voorbeeld geven met wat je eet en drinkt, werkt heel goed bij kinderen. Zo leren ze hun eet- en beweeggewoonten aan. Geef als ouder zelf het goede voorbeeld door:

  • zelf elke dag te bewegen
  • zelf ook gezonde tussendoortjes te nemen
  • vaker de auto te laten staan en meer te lopen en te fietsen
  • samen met de kinderen te bewegen: hardlopen, skeeleren of de hond uitlaten

Nog meer tips over gezonde voeding voor je kind, lees je op de website van het Voedingscentrum. Zie ook de informatie over gezondheid op deze website.

Vitamine D

Het is belangrijk dat je kleuter genoeg vitamine D binnenkrijgt. Zo krijgt hij sterke botten en tanden. Vitamine D tabletten kun je kopen bij de apotheek of drogist.

Voedselallergie en intolerantie

Krijgt je kind een allergische reactie van een bepaald voedingsmiddel? Dan heeft het waarschijnlijk een voedselallergie. In koemelk, ei, pinda’s en noten zitten allergenen die soms allergische reacties veroorzaken. Het is ook mogelijk dat je kind buikklachten krijgt door intolerantie voor een voedingsmiddel. Bijvoorbeeld glutenintolerantie of lactose-intolerantie.

Heb je nog vragen over de voeding van jouw kind? Neem dan contact met ons op.