Vaccinatie

Meisje zit op een stoel en kijkt naar de vrouw die haar gevaccineerd heeft en een duim opsteekt naar haar

Kinderen van 4 jaar worden uitgenodigd voor de vaccinatie tegen DKTP. Kinderen van 9 jaar worden uitgenodigd voor de vaccinatie tegen BMR en DTP.

4 jaar: vaccinatie tegen DKTP

Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. De DKTP-prik is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties zijn gratis. De vaccinaties uit dit programma beschermen tegen 12 ernstige ziekten.

Uitnodiging voor de vaccinatie

Is jouw kind ongeveer 3,5 jaar oud? Dan krijg je de vaccinatiekaart van het RIVM voor deze vaccinatie per post thuisgestuurd. Stop deze vaccinatiekaart in het groeiboekje van je kind. Rond de 4e verjaardag van je kind krijg je van het CJG per post een uitnodiging voor een afspraak. In de uitnodiging staat een datum, tijd en locatie. Bij die afspraak op het CJG wordt de DKTP-prik gegeven. Neem de vaccinatiekaart daarom mee naar het CJG.

Waarom is deze vaccinatie belangrijk?

Je kind is ook als baby gevaccineerd tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Helaas neemt de bescherming van dat vaccin langzaam af. Daarom is het nodig om nog een keer tegen de ziekten te vaccineren als je kind 4 jaar is. Krijgt je kind alle vaccinaties? Dan is het goed beschermd tegen de ziekten. Als iedereen zich laat vaccineren ontstaat er groepsbescherming. Dit betekent dat de ziekte waartegen we vaccineren minder vaak voorkomt.

Heb je vragen over vaccinatie? Neem dan contact met ons op.

9 jaar: vaccinatie tegen BMR en DTP

Kinderen van 9 jaar krijgen 2 vaccinaties. Deze vaccinaties beschermen tegen:

  1. Bof, mazelen en rodehond.
  2. Difterie, tetanus en polio.

De vaccinaties zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties zijn gratis. De vaccinaties uit dit programma beschermen tegen 12 ernstige ziekten.

Uitnodiging voor de vaccinatie

Het RIVM stuurt een brief met de uitnodiging voor deze vaccinatie. In de bijlage van het CJG lees je waar en wanneer jouw kind de vaccinatie kan halen. Komt het aangegeven moment niet uit? Bel ons dan om een nieuwe afspraak te maken. We vaccineren bij alle CJG-locaties. Hierdoor kan je snel terecht, zijn er geen wachtrijen en hoef je niet lang te reizen.

Waarom is deze vaccinatie belangrijk?

Je kind is eerder gevaccineerd tegen bof, mazelen en rodehond. Deze vaccinatie werkt bij 95% van de kinderen. Na deze tweede vaccinatie is 99% van de kinderen goed beschermd tegen bof, mazelen en rodehond. Je kind is ook eerder gevaccineerd tegen difterie, tetanus en polio. De bescherming tegen deze ziekten neemt langzaam af. Na deze vaccinatie is je kind 10 jaar beschermd tegen deze ziekten. Als iedereen zich laat vaccineren ontstaat er groepsbescherming. Dit betekent dat de ziekte waartegen we vaccineren minder vaak voorkomt.

Heb je vragen over vaccinatie? Neem dan contact met ons op.