Slapen en huilen

Baby ligt met speen in de mond te slapen

Elke baby slaapt anders. De ene slaapt al snel wat langer door, terwijl de ander vaak wakker wordt. Als je baby niet goed slaapt, kan je dit merken. Bijvoorbeeld doordat het ook vaker gaat huilen. Voor jou als ouder is dit een uitdaging. Zeker doordat je zelf ook gebroken nachten hebt.

Slaappatroon

Baby’s van 0 tot 6 maanden vallen vaak nog niet zelf in slaap. Ze vinden het fijn als ze vastgehouden en gewiegd worden. Daarna slapen ze ongeveer 50 tot 60 minuten achter elkaar door. Eerst is er een actieve slaap. Daarbij kan je baby geluidjes maken en bewegen. Ook ademt je baby snel en onregelmatig. Na de actieve slaap komt de stille slaap. Je baby is dan in een diepere slaap en wordt minder snel wakker van geluiden. Na de 50 tot 60 minuten kan je baby wakker worden. Het kan ook aan een volgende periode van 50 tot 60 minuten slaap beginnen.
Baby’s vanaf ongeveer 9 maanden maken overdag veel mee. Ze verwerken dat in hun slaap. Daarom kan je baby dromen en bang wakker worden.

Structuur

Pasgeboren baby’s weten het verschil tussen dag en nacht niet. Daarom worden ze ook ’s nachts wakker. Vanaf 12 weken komt er een dag- en nachtpatroon. Het kan helpen als je een vast ritme gebruikt.

  • Zorg dat het ’s avonds rustig is rondom je baby. Doe bijvoorbeeld even geen tv aan als je baby moet gaan slapen.
  • Probeer je baby niet in de box te laten slapen. Leer aan je baby dat de box is om te spelen en de wieg om te slapen.
  • Leg je baby slaperig maar nog wakker in bed. Je baby leert dan zelf in slaap te vallen.​​​​​​​
  • Als je goed naar je baby kijkt leer je het slaapritme herkennen. Voor je baby is het fijn als jij dit ritme hetzelfde houdt. Ook als je een dagje weg gaat met je baby.

Slaapt je baby genoeg?

Leeftijd baby Aantal slaapjes overdag Hoe lang slaapt mijn baby?
Net geboren Verspreid over de dag 14 tot 18 uur per dag
’s Nachts 2,5 tot 4 uur achter elkaar.
6 maanden 2 of 3 keer slapen overdag 1 tot 2 uur per slaapje
9 maanden 2 keer slapen overdag 1 tot 2 uur per slaapje
1 jaar 1 keer slapen overdag Overdag 1 tot 2 uur
’s Nachts 8 tot 9 uur

Lees meer informatie over slapen op de website van het NJi.

Veilig slapen

Het is erg belangrijk dat je baby een veilig bedje heeft. Ga je een bedje kopen? Let op dat de zijkant van het wiegje of ledikant niet dicht is. Er moeten altijd spijlen zijn. Hierdoor is ventilatie mogelijk. De bodem van het bed moet ook ventilerend zijn. Het bed en het matras moeten stevig zijn. De ideale temperatuur in de slaapkamer is tussen de 16 en 18 graden. Als het zomer is, kan het wat warmer worden. Houd hier rekening mee als je je baby aankleedt.

  • Leg je baby altijd op zijn rug als het gaat slapen.
  • Gebruik geen dekbed. Trek je baby een babyslaapzak aan. Of gebruik een laken en een deken.
  • Gebruik je een laken en deken? Zorg dan dat je baby met zijn voeten bijna de onderkant van het bedje raakt.
  • Leg geen kussen of grote knuffel bij je baby in bed.
  • Leg je baby nooit vast om te zorgen dat het niet uit bed valt of omrolt.
  • Laat je baby niet bij jou in bed slapen. Een plekje dichtbij je bed is wel prettig.
  • Slaap nooit met je baby op de bank.

Lees meer over veilig slapen op de website van VeiligheidNL.

Voorkeurshouding

Sommige baby’s liggen het liefst met hun hoofdje naar rechts. Of liggen juist graag met hun hoofdje naar links. Als het altijd op dezelfde kant ligt, kan die kant platter worden. Dat ziet er niet zo mooi uit. Je kan je baby op verschillende manieren helpen:

  • Is je baby wakker? Leg het dan op de buik. Hiermee begin je al in de eerste weken. Als je baby vaker op de buik ligt, ontwikkelt het sterke spieren in de nek. Hierdoor kan hij makkelijker allebei de kanten op kijken.
  • Houd bij het voeden je baby de ene keer rechts en de andere keer links vast. Je kan je baby ook recht voor je op je benen leggen.
  • Draai het hoofdje van je baby tijdens de slaap.
  • Blijf altijd bij je baby als je het op zijn buik legt. En laat je baby nooit op de buik slapen.

Lees meer informatie over het voorkomen en behandelen van een voorkeurshouding.

Huilen

Alle baby’s huilen. Dat hoeft niet slecht te zijn. Door te huilen laten baby’s merken dat ze iets nodig hebben. Als je jouw baby beter leert kennen, ga je ook de huiltjes herkennen. Je weet dan wanneer je je baby moet voeden of wanneer het even bij je wil zijn. Huilt jouw baby veel? Dan kan dat ook zwaar voor jou zijn. Maak jij je zorgen omdat jouw baby veel huilt? Neem dan contact met ons op. Bij het CJG werken jeugdverpleegkundigen met extra kennis over huilbaby/onrustige baby’s.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.