Veelgestelde vragen – onrust, slapen en huilen

Peuter ligt te slapen

Vragen over onrust, slapen en huilen

 1. Mijn kindje heeft moeite met slapen. Wat moet ik doen?

  Mijn kindje heeft moeite met slapen. Wat moet ik doen?

  Elke baby slaapt anders. Sommige baby’s slapen makkelijk. Bij andere baby’s lukt het wat moeilijker. Pasgeboren baby’s weten nog niet wanneer het dag en nacht is. Ze worden vaak ’s nachts wakker. Als je baby wat ouder wordt krijgt het steeds meer ritme. Je baby voelt zich het fijnst als je dat slaapritme volgt. Lees hier meer over slaap bij een baby.

  Je kunt je baby helpen met slapen. Dit doe je bijvoorbeeld door je baby moe in bed te leggen. Als je baby moe wordt, zie je dat aan de slaapsignalen.

  Vind je het slapen van je kindje lastig? Of maak je je zorgen en wil je graag met iemand in gesprek over het slapen van je kind? Neem dan contact met ons op.

 2. Mijn baby is erg onrustig en huilt vaak. Wat kan ik doen?

  Mijn baby is erg onrustig en huilt vaak. Wat kan ik doen?

  Baby’s huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Het is een belangrijke manier om te laten zien wat het nodig heeft. Je baby heeft verschillende huiltjes, wist je dat? Zo klinkt het huilen anders als je baby honger heeft, dan als het een vieze luier heeft. Het duurt even voordat je je baby en de huiltjes goed hebt leren kennen. Hier kun je een filmpje kijken over huilen en verder lezen over waarom baby’s huilen.

  Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om het huilen te verminderen. Het kan helpen om:

  • Een voorspelbaar dagritme aanhouden.
  • Je baby voldoende rust geven.
  • Een draagdoek gebruiken of de zorg af te wisselen.

  Vind je het huilen lastig? Of maak jij je zorgen en wil je graag met iemand in gesprek over het huilen van je baby? Neem dan contact met ons op.

 3. Mijn kind wordt ’s nachts gillend van angst wakker. Wat moet ik doen?

  Mijn kind wordt ’s nachts gillend van angst wakker. Wat moet ik doen?

  Nachtangst is iets anders dan een nachtmerrie. Bij nachtangst is je kind niet wakker, maar zit het wel rechtop met open ogen in bed. Het komt meestal voor bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar. En het komt meestal rond hetzelfde tijdstip terug: een half uur tot 3 uur na het inslapen.
  Als jouw kind last heeft van nachtangst, maak het dan niet wakker. Praten heeft ook geen zin. Het beste kan je je kind vasthouden totdat het weer rustig is. Daarna slapen ze vaak gewoon weer verder. De volgende ochtend weet je kind niet meer wat er is gebeurd.
  Waarschijnlijk wordt nachtangst veroorzaakt door rijping van de hersenen. Spanning en slaaptekort kunnen nachtangst veroorzaken. Het helpt als je een vast tijdstip aanhoudt waarop jouw kind naar bed gaat. Rust en regelmaat overdag kunnen ook helpen.
  Als je kind ouder wordt gaat nachtangst vanzelf over, je hoeft je geen zorgen te maken.

 4. Handige website over slapen

  Handige website over slapen

  Staat je vraag er nog niet bij? Of zoek je meer informatie over huilen of slapen? Kijk dan eens op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.