Anoniem chatten met jeugdverpleegkundige helpt jongeren

25 mei 2023
Jongere maakt een selfie

22 tot 28 mei 2023 is de week van de mentale gezondheid. Uit recent onderzoek van GGD’en en het RIVM onder 70.000 jongeren blijkt dat ruim de helft van de jongvolwassenen (16-25 jaar) psychische klachten heeft. Preventie is belangrijk. Je voorkomt problemen door in een vroeg stadium aandacht te hebben voor somberheid, eenzaamheid en stress.

Sinds begin 2022 is Centrum Jeugd en Gezin (CJG) Den Haag aangesloten bij JouwGGD.nl. Dit is een gezamenlijke jongerenwebsite vanuit GGD’en en jeugdgezondheidszorgorganisaties in Nederland. Hier vinden jongeren tussen de 13 en 23 jaar betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoelens, alcohol, roken, drugs en media. Ook heeft JouwGGD een anonieme chatfunctie voor jongeren.

Fijne afstand door anonimiteit

Joyce is jeugdverpleegkundige voortgezet onderwijs bij het CJG. Zij bezoekt middelbare scholen. Ze heeft daar gesprekken met leerlingen over hun gezondheid, groei, ontwikkeling en leefstijl. Daarnaast werkt ze samen met drie andere jeugdverpleegkundigen voor de chatfunctie van JouwGGD. Joyce: “De chat is heel laagdrempelig voor jongeren, omdat ze anoniem hun vraag kunnen stellen of hun verhaal kunnen doen. Ik weet niet met wie ik praat. De jongere kan zelf een naam of alias invullen, het onderwerp en de leeftijd. Ik werk zelf ook onder een alias. Het is voor zowel de jongere als mij heel fijn om afstand te hebben door de anonimiteit.”

Iemand om naartoe te gaan

“In de spreekkamer op de middelbare school gaat het met de meeste jongeren goed. Bij de chat komen jongeren met gerichtere zaken waar ze mee zitten. Dat kan iets zijn dat op school is gebeurd, ruzie met ouders, of verliefd zijn op een vriend. Ik spreek ook jongeren die niet lekker in hun vel zitten. Ik vraag ze dan of ze iemand kennen, bijvoorbeeld iemand op school die ze aardig vinden of de ouders van een vriend(in). Zo weten ze dat er mensen zijn waar ze naartoe kunnen gaan. Ik zeg ook dat ze langs de jeugdverpleegkundige kunnen lopen op school en dat ze altijd weer terug kunnen komen op de chat. Het is fijn als je iemand gerust kunt stellen en advies kunt geven.”