Middelengebruik

Jongeren met alcohol en drugs

Je puber ontwikkelt zich op allerlei gebieden: lichamelijk, sociaal en emotioneel. Ontdekken en uitproberen hoort erbij, bijvoorbeeld met drank, drugs en roken. Hoe ga je hier als ouder mee om? Tip: geef je kind de ruimte om dingen zelf te ontdekken en probeer zonder oordeel te luisteren en te praten. Je kunt ook je eigen ervaringen delen en uitleg geven over gevolgen van bepaald gedrag.

Alcohol

Veel jongeren onderzoeken het drinken van alcohol. Het maakt ze losser en minder verlegen. Daarom kunnen ze het fijn vinden om alcohol te drinken. Maar tijdens de groei is alcohol drinken extra ongezond. Alcohol verstoort namelijk de groei van botten en spieren. Ook is het slecht voor het geheugen. Lees op NIX18 hoe je als ouder het gesprek kunt voeren met jouw kind.

Drugs

Drugs hebben invloed op het gedrag, gevoel, denken en de stemming. Daarom vinden pubers het soms fijn om ermee te experimenteren. Maar het gebruiken van drugs is niet gezond voor het lichaam. DrugsKompas organiseert ouderavonden waarbij ouders vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen uitwisselen. Ben je bang dat je kind verslaafd is aan drugs? Kijk dan ook eens op de website van Drugsinfo.

Roken en vapen

Rookt iemand in de buurt van je kind? Dan ademt jouw kind die rook ook in. Je kind krijgt hierdoor giftige stoffen binnen. Veel mensen roken daarom niet in de buurt van kinderen. Dat is heel goed! Maar wist je dat giftige deeltjes bij je blijven nadat je gerookt hebt? Die neem je mee naar je kind. Dit wordt derdehands rook genoemd. Rook jij en wil je graag stoppen? Misschien kan Rookvrije Ouders hierbij helpen.

Rookt jouw kind zelf en wil jij helpen bij het stoppen met roken of vapen? Lees dan deze tips waarmee je jouw kind kunt helpen.

Uitgaan

Veel pubers willen naar een disco of kroeg. Het is fijn voor pubers als ze jouw vertrouwen hebben om dit te doen. Je kan met andere ouders overleggen wat jullie kinderen mogen. En ook wat niet mag. Dat geeft je kind duidelijkheid. Maak afspraken over het gedrag van jouw kind als het uitgaat.

Mediagebruik/social media/gamen

Bij het opvoeden van je kind hoort ook een mediaopvoeding. Maak duidelijke afspraken. Gebruik tv, tablet en computer zoveel mogelijk op vaste momenten. Zo voorkom je discussies op andere momenten.

Heb je vragen over de gezondheid van je kind? Of maak jij je hier zorgen over?
Neem dan contact met ons op.