Vaccinaties

     

Vaccineren: voor jezelf voor elkaar!

In Den Haag vinden we het belangrijk dat iedereen gezond en veilig opgroeit. Daarom nodigen wij zwangeren en kinderen uit voor het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinaties worden gegeven door onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Het vaccinatieprogramma is helemaal gratis. Het is ook belangrijk. De 12 infectieziekten waartegen we vaccineren komen nog maar weinig voor. Maar ze bestaan nog steeds. Is een kind niet gevaccineerd? Dan blijven deze ziekten gevaarlijk.​

Toestemming geven

Het is belangrijk dat je voor 2 dingen toestemming geeft:

  1. Toestemming voor het geven van de vaccinaties
    Wij vaccineren natuurlijk alleen als jij aangeeft dat dit mag.
  2. Toestemming voor uitwisseling van gegevens met het RIVM
    We geven graag aan het RIVM door wie welke vaccinatie heeft gekregen. Zo voorkomen we dat je uitnodigingen blijft ontvangen voor een vaccinatie die je al hebt. Of dat je kind (in het ergste geval) een vaccinatie te veel of te weinig krijgt. Als we aan het RIVM mogen doorgeven wie welke prik heeft gehad, kan dit niet gebeuren.

We vragen toestemming aan zwangeren, ouders van kinderen tot 16 jaar en jongeren vanaf 12 jaar. Toestemming geven regel je eenvoudig via Mijn Kinddossier.

Meer informatie over vaccinaties

Het RIVM heeft een schema vastgesteld waarin het beste moment staat om jouw kind te laten vaccineren. In het vaccinatieschema wordt ook uitgelegd welke prik op welke leeftijd wordt gegeven. In het schema hieronder gaan wij ervan uit dat jouw baby voor het eerst wordt ingeënt als die nog niet geboren is.

Informatiekaartje 22 weken

22 weken zwanger

Informatiekaartje 3 maanden

3 maanden

Informatiekaartje 5 maanden

5 maanden

Informatiekaartje 11 maanden

11 maanden

Informatiekaartje 14 maanden

14 maanden

Informatiekaartje 4 jaar

4 jaar

9 jaar

9/10 jaar 

Informatiekaartje 14 jaar jongen

14 jaar

Ben je tijdens de zwangerschap niet gevaccineerd? Dan krijgt jouw kind een extra prik tegen DKTP als het 2 maanden oud is. Ook in een aantal andere gevallen krijgt jouw kind deze extra prik. De jeugdarts bespreekt dit met je.