HPV staat voor Humaan Papillomavirus. Van het virus merk je meestal niks, maar het is wel besmettelijk. Zo kan het per ongeluk doorgegeven worden. Het HPV-virus kan kanker veroorzaken. De HPV-vaccinatie beschermt tegen de 2 gevaarlijkste typen van de infectie.
De prik beschermt tegen twee soorten HPV-virussen, namelijk type 16 en type 18. Het HPV-virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Maar ook kanker aan de mond- en keelholte, vagina, schaamlippen, penis en anus.
Dit is nodig voor een goede bescherming. Is je kind 15 jaar of ouder? Dan zijn drie prikken nodig.
Sommige ouders zijn bezorgd dat hun kind voor altijd moe kan worden na de vaccinatie. Hierover zijn in het verleden berichten in de media verschenen. We weten dat meisjes die gevaccineerd zijn tegen HPV niet vaker langdurig vermoeid zijn. Dat is duidelijk geworden na onderzoek in Nederland, Groot-Brittannië en Noorwegen.
Het is belangrijk om een kind in te enten tegen het HPV-virus voordat hij of zij is besmet. De vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma worden gegeven op het moment dat deze het beste werken. Een kind kan tot hij 15 jaar is, ingeënt worden tegen het HPV-virus. Daarna kan het ook nog, maar moeten er drie prikken gegeven worden voor een goede bescherming.
Heeft jouw kind een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie gekregen, maar de prik niet gehaald? Neem dan even contact met ons op.
Het is belangrijk dat jouw kind de prik krijgt voordat hij seksueel actief is. Daarom is voor deze leeftijd gekozen. Kinderen worden twee keer ingeënt en zijn daarna beschermd.
Ja. De pil beschermt tegen zwanger worden en niet tegen HPV of andere aandoeningen die seksueel overdraagbaar zijn. De pil heeft geen invloed op de werking van het vaccin.
Nee. Het vaccin bevat geen stoffen die invloed hebben op de voortplantingsorganen. Het vaccin kan dan ook niet veroorzaken dat je onvruchtbaar wordt. Het zorgt er alleen voor dat het lichaam het virus herkent en opruimt.