Voeding

Baby hangt bij de moeder en kijkt over de schouder van moeder in de camera met op de achtergrond de medewerker van het CJG consultatiebureau

Je kunt kiezen of je jouw baby borstvoeding of flesvoeding geeft. Wil je graag borstvoeding geven maar vind je dit moeilijk? Dan kan je contact opnemen met één van onze lactatiekundigen.

De eerste hapjes

Als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, kun je beginnen met de oefenhapjes. Deze hapjes zijn bedoeld om te oefenen met andere smaken dan melk. Je geeft ze naast de borstvoeding of flesvoeding, ze vervangen de melkvoeding nog niet. Laat je baby kennismaken met verschillende smaken. Hieronder zie je voorbeelden van producten die geschikt zijn om aan je baby te geven.

Voorbeelden van geschikte voeding om aan een baby te geven
Bron: Voedingscentrum

Lees hier meer over oefenhapjes. Hier vind je vier voorbeelden van dagmenu’s voor kindjes tussen 4 en 6 maanden. Of kijk bij de veelgestelde vragen over voeding.

Drinkt en eet mijn baby genoeg?

Geef je borstvoeding? Dan is het soms lastig om in te schatten of jouw baby genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar ook als je flesvoeding geeft, is dat niet altijd duidelijk. De streepjes op de fles zeggen niet alles. Kijk zelf hoe je baby reageert op de voeding. Vanaf 6 maanden worden hapjes steeds meer echte maaltijden. Ook kan je dan minder melk geven. Blijf melkvoedingen geven zolang je baby en jij dit prettig vinden. Is je baby 1 jaar? Dan eet het meestal 3 maaltijden per dag en nog wat tussendoor.

Het Voedingscentrum heeft voorbeelden van dagmenu’s voor kinderen van verschillende leeftijden. Dit is een voorbeeld voor een kind van 10 maanden:

Voorbeeld Dagmenu Kind 10 maanden
Bron: Voedingscentrum

Bekijk ook de dagmenu’s voor je baby van het Voedingscentrum.

Vitamines

Alle kinderen hebben 10 microgram vitamine D per dag extra nodig tot ze 4 jaar zijn. Kijk op het flesje hoeveel druppels dit zijn. Je geeft vitamine D voor sterke botten.

Alle kinderen krijgen vlak ga de geboorte vitamine K. Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Of je kindje daarna extra vitamine K nodig heeft, ligt aan de voeding die je baby krijgt.

Op de website van het Voedingscentrum vind je informatie over het geven van vitamines bij borstvoeding en bij flesvoeding. Lees hier ook meer over bij de veelgestelde vragen.

Voedselallergie en intolerantie

Of je baby allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen ontdek je pas wanneer je kind deze voedingsmiddelen krijgt. Als voedselallergie voorkomt binnen je gezin is de kans wel groter dat jouw baby hier ook last van krijgt. Gelukkig wordt de kans op een allergie voor pinda en voor ei kleiner als je deze producten op tijd geeft. Is je baby intolerant voor een voedingsstof? Dan krijgt het geen allergische reactie wanneer het deze stof binnenkrijgt. Maar het lichaam reageert er wel op. Denk jij dat jouw baby een voedselallergie of intolerantie heeft? Bespreek dit dan met je huisarts of de jeugdarts van het CJG.

Heb je nog vragen over de voeding van jouw baby? Neem dan contact met ons op.