Slapen

Peuter ligt te slapen

Elke peuter is anders. De ene heeft nog lang een middagslaapje nodig, terwijl de ander al zonder slaap de dag door kan. Een peuter slaapt per nacht ongeveer 10 tot 12 uur. Maar de verschillen tussen peuters zijn groot.

Slaapproblemen

Het komt veel voor dat peuters moeilijk inslapen. En als ze dan slapen, kunnen ze weer wakker worden en uit bed komen. Het is geen probleem als dit een keer gebeurt. Maar een peuter die voor een lange tijd slecht slaapt, kan voor de ouders een uitdaging worden. Probeer erachter te komen waarom je peuter niet goed slaapt. Het is belangrijk dat je peuter zich veilig voelt in zijn eigen bed. Laat je kind overdag voldoende bewegen. Hierdoor valt het sneller in slaap en slaapt het dieper.

Vertel positieve verhalen over slapen

Probeer geen strijd te voeren over slapen. Want dan is het moeilijk voor je peuter om lekker in slaap te vallen. Het is fijn als het naar bed gaan positief en rustig verloopt. En als het elke dag (bijna) hetzelfde gaat. Tijdens de dag kan je al wat positiviteit rondom slapen opbouwen. Bijvoorbeeld door het ‘naar bed brengen’ van een pop of knuffel te oefenen. Probeert je kind om alleen te gaan slapen? Geef dan een compliment. Ook als het uiteindelijk niet lukt.

Een rustige en veilige omgeving

Lekker slapen kan je peuter alleen in een goede slaapkamer. Een temperatuur tussen de 16 en 18 graden is het best. Ook slapen kinderen beter als het donker is in de kamer. Koop daarom in verduisterende gordijnen. Houdt je peuter er niet van dat het donker is? Schaf dan een nachtlampje aan of doe een lichtje aan op de gang. Zorg ervoor dat 1,5 uur voor de bedtijd alle apparaten uit zijn. Blauw licht van een tablet of telefoon heeft een negatief effect op de slaap.
Lees meer tips op de website van de Groeigids.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.