Voeding

Foto van gezond voedsel

Voor kinderen in de groei is het belangrijk om gezond te eten. En veel verschillende dingen te eten. Pubers die gezond eten en genoeg bewegen zijn minder vaak ziek en zitten lekkerder in hun vel. Het is vaak niet makkelijk om pubers gezond te laten eten. Ze hebben een eigen mening, ook over eten. Jouw tiener eet net als jij volgens de Schijf van Vijf. Met de Schijf van Vijf voor jou kun je zien wat jouw kind ongeveer nodig heeft.

Tips om gezonde eetgewoonten bij je puber te aanmoedigen

  • Praat samen over eten en drinken en maak afspraken over snacks en tussendoor eten. Laat je kind ook zijn mening geven.
  • Zorg dat er genoeg gezond eten in huis is. Je kunt snoep, chips en ander minder gezond eten bijvoorbeeld alleen in het weekend kopen.
  • Haal niet te veel frisdrank en sap in huis. Die zorgen namelijk voor extra calorieën. Water of (vruchten)thee is een goede andere keuze. Koop je frisdrank? Kies dan voor een light versie. En op is op.
  • Laat je puber ook af en toe zelf koken, dan leert het dat ook meteen.
  • Ook op school kan je voorstellen dat ze zorgen voor een gezonde lunch in de pauze.

Nog meer tips over gezonde voeding voor je puber lees je op de website van het Voedingscentrum. Zie ook de informatie over gezondheid op deze website.

Voedselallergie en intolerantie

Krijgt je kind een allergische reactie nadat het een bepaald voedingsmiddel heeft gegeten? Dan heeft het waarschijnlijk een voedselallergie. In koemelk, ei, pinda’s en noten zitten allergenen die soms allergische reacties veroorzaken. Het is ook mogelijk dat je kind buikklachten krijgt door intolerantie voor een voedingsmiddel. Bijvoorbeeld glutenintolerantie of lactose-intolerantie.

Vitamine D

Het is belangrijk dat je tiener genoeg vitamine D binnenkrijgt. Zo krijgt hij sterke botten en tanden. Vitamine D tabletten kun je kopen bij de apotheek of drogist.

Heb je nog vragen over de voeding van jouw kind? Neem dan contact met ons op.