Vaccinatie

Meisje krijgt een vaccinatie in de bovenarm

Kinderen van 10 jaar worden uitgenodigd voor de vaccinatie tegen HPV. Jongeren van 14 jaar worden uitgenodigd voor de vaccinatie tegen MenACWY.

10 jaar: vaccinatie tegen HPV

Kinderen van 10 jaar krijgen een uitnodiging voor twee vaccinaties tegen het humaan papillomavirus (HPV). De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties zijn gratis. De vaccinaties uit dit programma beschermen tegen 12 ernstige ziekten.

Uitnodiging voor de vaccinaties

Het RIVM stuurt een brief met de uitnodiging voor deze vaccinaties. In de bijlage van het CJG lees je waar en wanneer jouw kind de vaccinatie kan halen. Komt het aangegeven moment niet uit? Bel ons dan om een nieuwe afspraak te maken. We vaccineren bij alle CJG-locaties. Hierdoor kan je snel terecht, zijn er geen wachtrijen en hoef je niet lang te reizen.

Waarom is deze vaccinatie belangrijk?

De HPV-vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker: kanker aan de mond- en keelholte, anus, penis, baarmoederhals, vagina of schaamlippen. Als iedereen zich laat vaccineren ontstaat er groepsbescherming. Dit betekent dat de ziekte waartegen we vaccineren minder vaak voorkomt.

Ik wil de afspraak afzeggen of verplaatsen

Neem even contact met ons op.

Mijn kind heeft deze vaccinatie gemist maar wil de vaccinatie alsnog

Tot 18 jaar is de vaccinatie gratis. Neem contact met ons op.

Heb je vragen over vaccinatie? Neem dan contact met ons op.

14 jaar: vaccinatie tegen MenACWY

De vaccinatie tegen de meningokokkenziekte is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie is gratis. De vaccinaties uit dit programma beschermen tegen 12 ernstige ziekten.

Uitnodiging voor de vaccinatie

Het RIVM stuurt een brief met de uitnodiging voor deze vaccinatie. In de bijlage van het CJG lees je waar en wanneer jouw kind de vaccinatie kan halen. Komt het aangegeven moment niet uit? Bel ons dan om een nieuwe afspraak te maken. We vaccineren bij alle CJG-locaties. Hierdoor kan je snel terecht, zijn er geen wachtrijen en hoef je niet lang te reizen.

Waarom is deze vaccinatie belangrijk?

De meningokokkenziekte is een zeldzame, maar ernstige ziekte die tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan leiden. Jongens en meisjes krijgen deze vaccinatie in het jaar dat ze 14 jaar oud worden. Toen deze jongens en meisjes 14 maanden waren, zijn ze gevaccineerd tegen type C van de meningokokkenziekte. Deze bescherming is afgenomen. Door opnieuw te vaccineren zijn de jongens en meisjes lange tijd beschermd tegen 4 soorten van de meningokokkenbacterie. Een vaccinatie in de bovenarm is daarvoor genoeg. Als iedereen zich laat vaccineren ontstaat er groepsbescherming. Dit betekent dat de ziekte waartegen we vaccineren minder vaak voorkomt.

Mijn kind heeft deze vaccinatie gemist maar wil de vaccinatie alsnog

Tot 18 jaar is de vaccinatie gratis. Neem contact met ons op.

Heb je vragen over vaccinatie? Neem dan contact met ons op.