HPV

10 jaar

     

Vaccinatie in oktober 2022

Klik hier voor meer informatie over de vaccinatieronde in oktober 2022.

HPV-vaccinatie

Vanaf 2022 ontvangen zowel jongens als meisjes vanaf tien jaar een uitnodiging voor een vaccinatie tegen humaan papillomavirus (HPV). Met dit vaccin zijn kinderen goed beschermd tegen zes soorten kanker. Ook jongens en meisjes tot 18 jaar die de vaccinatie nog niet hebben gehad, kunnen in 2022 of 2023 de HPV-vaccinatie alsnog krijgen. Het RIVM stuurt jongeren hiervoor een uitnodiging of een herinnering als ze al eerder opgeroepen zijn.

Wat is HPV?
HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus is seksueel overdraagbaar. Meestal ruimt het lichaam het virus vanzelf op. Maar soms gebeurt dat niet. Dan verandert het gezonde cellen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. De bekendste soort is baarmoederhalskanker. Maar HPV kan ook op andere plekken kanker veroorzaken: in de mond- en keelholte, vagina, schaamlippen, penis en anus. Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV.

Vaccinatie beschermt goed
De vaccinatie beschermt tegen de twee gevaarlijkste typen HPV. Het vaccin beschermt het beste voordat iemand met het virus besmet is geraakt. Twee prikken in de bovenarm zijn genoeg om lange tijd te beschermen. Dat geldt ook voor jongeren die het vaccin alsnog halen als zij ouder zijn dan 15 jaar. Eerst kregen zij 3 prikken, maar 2 is voldoende. Het RIVM geeft hier meer informatie over.

Goed om te weten