Goed beschermd tegen infectieziekten

     

De infectieziekten waarvoor we vaccineren komen nog maar weinig voor, maar de ziekten zijn niet uitgeroeid. Voor kinderen die niet ingeënt zijn blijven deze ziekten gevaarlijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor pasgeborenen of kinderen die te vroeg geboren of chronisch ziek zijn. Daarom nodigen wij alle Haagse kinderen uit voor de vaccinaties. Gevaccineerde kinderen kunnen de ziekten niet meer overdragen op anderen.

Jaarlijks worden er bijna 7.000 kinderen in Den Haag geboren. Al deze kinderen starten een paar maanden na de geboorte met het vaccinatieprogramma. Op dit moment krijgen jongeren op de leeftijd van 14 jaar de laatste vaccinatie aangeboden.

 

3894 kinderen in januari gevaccineerd

Het vaccinatieprogramma wordt in Den Haag uitgevoerd door jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van het Centrum Jeugd en Gezin. In de eerste maand van 2020 vaccineerden zij 3894 kinderen. Deze kinderen kregen samen 6090 inentingen.

Goed om te weten…

RIVM meldt dat de bescherming tegen infectieziekten in Nederland stijgt. De vaccinatie van pasgeborenen tegen bof, mazelen en rode hond (BMR) is licht gestegen in 2019. De vaccinatiegraad van meisjes tegen HPV is het afgelopen jaar omhoog gegaan, van 59% naar 72%. De vaccinatiegraad voor andere vaccinaties bleef stabiel.

Er is meer goed nieuws: de vaccinaties tegen meningokokkenziekte hebben effect. In 2019 ontvingen 14-18 jarigen een inenting tegen de meningokokkenziekte. Vanaf dit jaar worden alle 14-jarigen standaard opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie.