Het KNMI verwacht warm weer

Tips voor de allerkleinsten van onze deskundigen.

     

Het KNMI voorspelt warme dagen. Zo warm dat extra maatregelen nodig zijn om ouderen en jonge kinderen te beschermen. Voor ouderen geldt het Nationaal hitteplan. Voor de kleinsten onder ons geven onze deskundigen je graag een paar tips mee.

Zorg voor een koele omgeving 

  • Kleed je kind luchtig: geef het een dun T-shirtje of alleen een rompertje aan. 
  • Tijdens het slapen is een dun laken voldoende. 
  • Houd kleine kinderen uit de felle zon, zeker midden op de dag. Gebruik een parasol of zonnescherm. 
  • Zorg voor een petje. Een kinderzonnebril staat leuk en beschermt de ogen goed. 

Bescherm de huid van je kind

Laat kinderen niet te lang in de zon spelen. Smeer ze elke twee uur in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30). Doe dat ook als je kind in de schaduw speelt. Is je kind ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch verbrand gebruik dan aftersun.    

Waterpret 

Oudere kinderen zijn natuurlijk reuze blij met waterspelletjes en zwembadjes. Dat zorgt voor voldoende verkoeling. Zet het badje niet in de volle zon en zorg iedere dag voor schoon water. Laat kinderen nooit alleen bij het zwembadje, ook niet als er een klein laagje water in staat. 

Voldoende water?

  • Geef je borstvoeding? Leg je baby dan wat vaker aan. Jouw borstvoeding past zich aan de omstandigheden aan en wordt vanzelf wat dunner.    
  • Voorkom dat je kind dorst krijgt. Zet een bekertje of een flesje water in de buurt of biedt dit regelmatig aan. 
  • Je maakt jouw kind heel blij met af en toe een stukje watermeloen of een stukje komkommer.  

Pas op voor oververhitting 

Zorg voor voldoende frisse lucht. Laat je kind daarom nooit achter in een warme auto. Ook niet voor heel even. De temperatuur in de auto kan in korte tijd enorm oplopen. Dat geldt ook voor de kinderwagen. Laat de kap omlaag en hang geen doek over de wagen. Ook dan kan de temperatuur flink oplopen. Wij adviseren je om de kinderwagen onder een parasol te plaatsen.