Meisjes én jongens vanaf 10 jaar krijgen prik tegen HPV

     

Vanaf dit jaar ontvangen zowel jongens als meisjes vanaf tien jaar een uitnodiging voor een vaccinatie tegen humaan papillomavirus (HPV). Met dit vaccin zijn kinderen goed beschermd tegen zes soorten kanker. Ook jongens en meisjes tot 18 jaar die de vaccinatie nog niet hebben gehad, kunnen in 2022 of 2023 de HPV-vaccinatie alsnog krijgen. Het RIVM stuurt jongeren hiervoor een uitnodiging of een herinnering als ze al eerder opgeroepen zijn. De HPV-vaccinaties zijn gratis.

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus is seksueel overdraagbaar en is heel besmettelijk. Jaren later kun je er kanker van krijgen. Een HPV-besmetting kan leiden tot kanker aan de mond- en keelholte, geslachtsdelen en baarmoederhals. Elk jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV.

We vaccineren jongeren tegen HPV in februari in de Grote Kerk en in maart in Partycentrum Zichtenburg. In april krijgen jongeren van boven de 15 jaar hun tweede HPV-vaccinatie. In totaal ontvangen dit jaar ongeveer 23.000 Haagse jongeren een uitnodiging voor een HPV-vaccinatie.