Nu we meer thuis zijn door corona zitten we ook meer achter onze schermen. Maar in 2021 doen we het samen anders! Nathalie Korsman is expert mediaopvoeding en heeft een zoon en dochter in de basisschoolleeftijd. Met De Stadskrant deelt ze vijf kleine inzichten voor gezonder mediagebruik in 2021.

Gewoontes veranderen kan lastig zijn, zeker als het gaat om ons mobieltje. Toch willen we allemaal graag minder tijd verspillen aan al die media. Dan kunnen kleine aanpassingen en inzichten een groot effect hebben!

  1. De helft van de keren, blijkt uit onderzoek, pakken we de telefoon om te zien hoe laat het is. Om daarna weer minuten verzonken te raken in andere apps. Met een horloge om de pols en een wekker op het nachtkastje is dat opgelost.
  2. Geluiden en meldingen van apps maken het moeilijk om de telefoon te negeren. Voor de meeste apps zijn deze waarschuwingen helemaal niet nodig, maar ons brein wil ze toch allemaal ‘afvinken’. Zet meldingen uit. Verwijder apps die je niet gebruikt.
  3. Zijn er zaken waar je graag meer tijd aan wilt besteden, wat nu maar niet lijkt te lukken? Maak daarvoor een ‘agenda-afspraak met jezelf, zonder mobiel.
  4. Vaak pakken we gauw even de mobiel om iets te doen wat we niet willen vergeten. Het is beter om op papier een lijstje te maken met die online klusjes. Plan ze in om ze in één keer te doen op een computer. Verwijder (zakelijke) mailaccounts van de telefoon en gebruik mail alleen op de computer, tijdens kantooruren.
  5. Tot slot: Het idee om ‘vanaf nu voor altijd’ iets ‘nooit meer’ te doen werkt niet. Als het dan eens misgaat voelt dat al snel als mislukking. Maak dus alleen voor dat ene moment de keuze: ik kies nu voor een wandeling en niet voor een serie op mijn tablet. Eigenlijk net als met stoppen met roken: ik heb nu zin in deze sigaret, maar ik neem hem niet.

Kinderen en schermen?

Kinderen doen niet wat je zegt, maar wat je doet. Hoe vaak zit jij achter je scherm? Doe lekker mee als zij (buiten) spelen. Leef het voor en gedraag je als de mediagebruiker die je in je kind wilt zien. Dit en nog meer tips lees je in de Stadskrant van januari 2021. De Stadskrant valt maandelijks samen met de Posthoorn of Scheveninger op de mat. Digitaal lees je de Stadskrant op de website van gemeente Den Haag.