Borstvoeding en ramadan

Tips voor moeders die borstvoeding geven.

     

Op 12 april start de ramadan. Vrouwen die borstvoeding geven mogen het vasten later inhalen. Voor moeders die wél vasten hebben de lactatiekundigen van CJG Den Haag een paar tips.

Drie handige tips voor moeders die borstvoeding geven tijdens de ramadan

  • Laat je kind zoveel mogelijk aan de borst drinken als het donker is. Dat is ook het moment waarop jij zelf ook kan drinken. Het kan zijn dat je kind dan overdag minder vaak aan de borst wil drinken.
  • Kolf ‘s nachts wat extra moedermelk en geef dit overdag aan je kind.
  • Is jouw kind ouder dan zes maanden? Geef dan overdag ook vaste voeding. En blijf het regelmatig aanleggen.

Belangrijk om te weten: het is niet nodig om de voeding aan te vullen met kunstvoeding. Denk je hier wel over na? Bedenk dan dat jouw eigen melkproductie afneemt.

Hoe voel jij je?

  • Voel je je slecht? Sla het vasten dan eventueel 1 of 2 dagen over.
  • Let op je eigen urine. Is deze donker of ruikt het sterk? Dan krijg je niet genoeg vocht binnen.
  • Wees bewust dat je melkproductie minder kan worden als je kunstvoeding aan jouw kind geeft.

Twijfel je of het goed gaat?

Als je twijfelt of jouw kind genoeg melk krijgt, houd dan het gewicht goed in de gaten. Weeg je kind 1 keer per week thuis. Wij adviseren je om ons te bellen of te e-mailen als je vragen hebt. Onze jeugdverpleegkundigen en lactatiekundigen beantwoorden jouw vragen graag. Is het belangrijk dat we jouw kind zien? Dan maken we een afspraak. Bijvoorbeeld tijdens het lactatiekundigen spreekuur.

Luister ondertussen goed naar je eigen lichaam en kijk goed naar je kind. Als je denkt dat het vasten slecht is voor jullie gezondheid, bespreek dit dan met je eigen arts en/of iemand die veel van de Islam weet.