Borstvoeding en ramadan

Tips voor moeders die borstvoeding geven...

     

Op 23 april start de ramadan. Vrouwen die borstvoeding geven mogen het vasten later inhalen. Voor moeders die wél vasten hebben de lactatiekundigen van CJG Den Haag een paar tips.

Drie handige tips voor moeders die borstvoeding geven tijdens de ramadan

  • Laat je kind zo veel mogelijk aan de borst drinken als het donker is. Dat is ook het moment waarop jij zelf mag drinken. Het kan zijn dat je kind dan overdag minder vaak aan de borst wil drinken.
  • Kolf ‘s nachts wat extra moedermelk en geef dit overdag aan je kind.
  • Is jouw kind ouder dan zes maanden, geef dan overdag ook vaste voeding erbij.

Belangrijk om te weten: het is niet nodig om de voeding aan te vullen met kunstvoeding.  Als je deze stap overweegt is het goed om te weten dat jouw eigen melkproductie afneemt.

Hoe voel jij je?

  • Als je je slecht voelt, sla het vasten eventueel 1 of 2 dagen over.
  • Let op de concentratie van je eigen urine. Donkere of sterk ruikende urine geeft aan dat je onvoldoende vocht binnen krijgt.
  • Wees bewust dat je melkproductie achteruit kan gaan als je kunstvoeding aan jouw kind geeft.

Twijfel je of het goed gaat?

Als je twijfelt of jouw kind genoeg melk krijgt, houd dan het gewicht goed in de gaten. Er zijn nu geen inloopspreekuren waar je jouw kind snel kunt wegen. Wij adviseren je om ons te bellen of te e-mailen als je vragen hebt. Onze jeugdverpleegkundigen en lactatiekundigen beantwoorden jouw vragen graag. Als het belangrijk is dat we jouw kind zien, dan maken we daarvoor een afspraak.

Luister ondertussen goed naar je eigen lichaam en kijk goed naar jouw eigen kind. Als je denkt dat het vasten slecht is voor jullie gezondheid, bespreek dit dan met je eigen arts en/of iemand die veel van de Islam afweet.