Aantal vaccinaties bij Haagse kinderen in 2021 gedaald

     

Maandag 4 juli maakte het RIVM de vaccinatiecijfers over 2021 bekend. In Den Haag is – net als in de rest van het land – de vaccinatiegraad van bijna alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma lager dan een jaar eerder. In samenwerking met GGD Haaglanden gaat gemeente Den Haag daarom een wijk- en buurtgerichte aanpak inzetten om het aantal gevaccineerde kinderen te verhogen.

Het RIVM verklaart deze daling deels door de corona-pandemie. Zo moesten groepsvaccinaties voor het RVP in het voorjaar van 2020 worden uitgesteld en afspraken soms worden verzet door quarantaine-maatregelen.

Bij zuigelingen in Den Haag ligt de vaccinatiegraad nog net boven de 90% (en hoger dan in Amsterdam en Rotterdam), maar nog steeds te laag. In elk geval voor vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) ligt het streven van de Wereldgezondheidsorganisatie op 95%. Onder kleuters en schoolkinderen daalde de graad voor het derde jaar op rij en is nu 85%.

Rijksvaccinatieprogramma

Het Rijksvaccinatieprogramma bestaat al sinds 1952. Dat betekent dat we heel veel ervaring hebben met deze vaccinaties. Door het vaccinatieprogramma komt polio in Nederland niet meer voor. En difterie bijna niet meer. Vaccineren blijft belangrijk, want de ziekten komen terug als te weinig mensen gevaccineerd zijn.

Zie ook de Infographic Vaccinatiegraad 2021.