Skip Navigation LinksHome > Puber > Opvoeding en gedrag > Media > Tv-kijken

Tv-kijken

Tv-kijken is waarschijnlijk iets wat je kind graag doet. De meeste televisieprogramma's zijn bedoeld voor ontspanning en vermaak, zoals soapseries en spelprogramma's. Leerzame programma's voor jongeren zijn bijvoorbeeld documentaires.

Waar kijkt je kind naar?

Kijkwijzer waarschuwt je wanneer bepaalde films en programma's ongeschikt zijn voor kinderen en jongeren van een bepaalde leeftijd. Bijvoorbeeld wanneer er geweld, seks, angst, drugs, discriminatie of grof taalgebruik in voorkomt. Het is raadzaam om deze adviezen op te volgen als je kind bijvoorbeeld nog geen 16 is en naar gewelddadige films wil kijken. Praat met je kind over de reden dat hij een programma niet mag zien. Geef je mening, maar luister ook naar zijn eigen mening.

Films

Er zijn veel verschillende typen films, zoals vechtfilms, horrorfilms, romantische komedies en science fiction films. Op het hoesje moet vermeld staan vanaf welke leeftijd een film geschikt is. Probeer als ouder hier op toe te zien. Vooral wanneer het gaat om gewelddadige en enge films.

Te veel tv-kijken

Jongeren die meer dan 2 uur per dag tv kijken of achter de computer zitten, houden weinig tijd over om bijvoorbeeld te lezen, huiswerk te maken en te sporten. Zeker voor jongeren geldt dat ze vaak veel tijd kwijt zijn aan hun huiswerk. Te veel tv-kijken kan hun ontwikkeling in de weg staan. Het is raadzaam om duidelijke afspraken met je kind te maken over wanneer hij tv mag kijken en wanneer hij zijn huiswerk moet maken.